Mrak-Taritaš o problemu pravosuđa: “‘Zbog njihovog nerada stradavaju najslabiji u društvu, to potvrđuje i slučaj iz Zadra”

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš zatražila je u utorak da rad sudaca bude otvoren, javan i transparentan jer zahvaljujući njihovu neradu, što potvrđuje slučaju iz Zadra, stradavaju najslabiji u društvu, u konkretnom slučaju djevojčica.

Istaknuvši da je pravosuđe među tri ključna problema u Hrvatskoj, podsjetila je da je GLAS dao zakonski prijedlog po kojemu bi rad sudaca bio otvoren, javan i transparentan.

“Tražili smo da vidimo koliko predmeta suci rješavaju, a koliko im pada i koliko se žalba usvaja, no vladajući su rekli da to nije potrebno”, rekla je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare u Saboru.

Objasnila je da se oni zauzimaju za neovisno pravosuđe čiji će rad biti transparentan jer ono ne smije biti kulisa za neodgovornost, kaos, nered i nepravdu.

Podatci govore, upozorila je Mrak Taritaš, da sudski postupci u prosjeku traju pet do šest godina, što znači da većina žrtava puno duže dolazi na sud nego što će počinitelj biti zatvoren. Osim toga, na jedno prijavljeno dolazi 15 do 20 neprijavljenih silovanja, a podatci iz 2018. godine kažu da je 60 djevojaka i žena prijavilo silovanje.

Ne može biti kritike medija
Komentirajući kritike na račun medija zbog izvještavanja o zadarskom slučaju, Mrak Taritaš je rekla kako ne može biti kritike medija zato što je sudac u Zadru sedam mladića pustio pod pritiskom ulice ili nečeg drugog. Smatra da za to nema opravdanja ni isprike.

“Mediji rade svoj posao, pa i sudac treba raditi svoj i onda neće nitko biti kriv”, smatra čelnica GLAS-a.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaklović rekao je jutros za Hrvatski radio da mediji znaju donositi presude prebrzo na temelju nekoliko argumenata i iskaza što “nije dobro”.

Potpredsjednica GLAS-a Diana Topčić Rosenberg ocijenila je da djeca danas nisu sigurna, ne samo od vršnjaka i okoline u kojoj žive, nego i od državnih institucija kojima je osnovna uloga da ih štite.

“Mi kao stranka tražimo potvrdu nadležnog centra za socijalnu skrb da je djevojčica uključena u psihosocijalnu terapijsku podršku te da se radi na pripremi škole, nastavnog kadra na njeno uključivanje i prihvat te djevojke u školsko okruženje u trenutku kada bude bila spremna za povratak”, istaknula je.

Traže osnivanje pet regionalnih obiteljskih sudova specijaliziranih za mladež
Također traže da se osnuje pet regionalnih obiteljskih sudova specijaliziranih za mladež na kojima će suditi specijalizirani suci kako bi se napokon počela primjenjivati vladavina prava na djecu jer trenutačno imamo neujednačenu sudsku praksu.

Uoči sutrašnje rasprave o povjerenju ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, Mrak Taritaš je ocijenila da je njegov grijeh nečinjenje jer ne radi svoj posao i pušta da se stvari događaju same po sebi. Ustvrdila je da je vladajuća koalicija sazdana na trgovini i ucjeni te da je vlast ‘lijepak’ pa bez obzira na ucjene HNS-a i Bandića očekuje da će vlast opstati do kraja i da će parlamentarni izbori biti sljedeće godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...