Mučio i ubijao u Bruškoj; Kapetan Dragan ostaje u zatvoru

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Dragana Vasiljkovića (na stranicama se navodi samo zatvorenika D. V.) protiv rješenja Županijskog suda u Varaždinu o odbijanju njegova prijedloga za uvjetni otpust s izdržavanja kazne.

S obzirom na to zatvorenik Dragan Vasiljković nastavlja s izdržavanjem kazne zatvora. Vrhovni sud navodi da žalba nije osnovana, piše HRT.

“Nije u pravu zatvorenik kada u žalbi tvrdi da je pobijano rješenje nerazumljivo i nejasno te da nema razloga o odlučnim činjenicama zbog čega se isto ne može ispitati.

Pri tome ističe kako prvostupanjski sud u pobijanom rješenju, osim na samom njegovom kraju i to manjkavo, nije naznačio na temelju kojeg zakonskog propisa je nadležan za odlučivanje niti temeljem čega je prijedlog za uvjetni otpust zatvorenika odbio.

Iako stoje navodi žalitelja da u izreci pobijanog rješenja nije naznačen zakonski propis na temelju kojeg je donesena pobijana odluka, ne radi se o takvom propustu prvostupanjskog suda radi kojeg bi citirano rješenje bilo nerazumljivo ili se ne može ispitati, navodi se u odluci Vrhovnog suda.

Bitne povrede odredaba kaznenog postupka na koje žalitelj ukazuje nisu ostvarene, pa je njegova žalba zbog tih razloga neosnovana, dodaje Vrhovni sud.

Dragan Vasiljković je pravomoćno osuđen na 13,5 godina zatvora zbog ratnog zločina u Kninu i Glini tijekom Domovinskog rata. Budući da mu je u vrijeme izdržavanja kazne uračunato ono provedeno u ekstradicijskom zatvoru u Australiji od osam godina i devet mjeseci, te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj, do sada je u zatvoru proveo 13 godina. Očekivani istek kazne je krajem ožujka 2020. godine.

Zbog nedostatka dokaza oslobođen je optužbe da je naredio ubojstvo dvojice zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Ovo je bio drugi zahtjev za uvjetni otpust Dragana Vasiljkovića. Prvi je odbijen u studenom prošle godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...