Na novim satelitskim snimkama uočen 16-metarski objekt

Na najnovijim satelitskim snimkama s područja potonuća Bourbon Rhodea i nestanka kapetana Dine Miškića i posade uočen je objekt dužine 16 metara, no dimenzije objekta ne odgovaraju veličini splavi. Europska agencija za pomorsku sigurnost proslijedila je informaciju francuskim vlastima. One će detaljno analizirati sve što sateliti zabilježe.

Izvršna direktorica Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA) Maja Markovčić Kostelac ranije je za HRT rekla da su satelitski podaci pomoćni alat u akcijama spašavanja, a da su ključne pomorske snage na terenu.

Kazala je da je ovo jedna od najopsežnijih akcija koje se sjeća, traje od 26. rujna uz zračne i pomorske snage te satelitsko promatranje.

“Sada je potraga u drugoj fazi i mi ćemo se i dalje uključivati sa satelitskim motrenjem, izjavila je za HRT.

Objasnila je da aktivno motrenje znači da svi brodovi koji prolaze tim područjem pozorno motre svim raspoloživim sredstvima na brodovima te da se to doista i događa.

“Sateliti nisu fotoaparati, oni nadlijeću Zemlju u određenoj dinamici, a ovo se područje na žalost nalazi u zoni u kojoj je relativno najrjeđi promet satelita. Koristimo dva načina snimanja – optički i radarski (SAR). I jedni i drugi imaju dobre i loše strane. SAR radari daju širu, ali manje preciznu sliku i nisu toliko dobri za traganje za gumenim objektima. Optički radar daje nešto poput fotografije, ali na užem području”, rekla je.

Naglašava da se za nestalim pomorcima pretražuje područje veličine tri Hrvatske, usred Atlantskog oceana, više od 1000 nautičkih milja od najbližeg kopna, to je doista zahtjevna akcija.

Kaže da je ovakva vrsta pomoći koju pruža EMSA jedan od poslova agencije. “Mi se redovno uključujemo kada to od nas traže oni koji vrše potragu ili koji su neposredno zainteresirani. EMSA ne vodi potrage, vode ih nadležna tijela, predvodi ih država zastave, to je Luksemburg, a vjerujem da će i Francuska provesti istragu jer se potraga vodila u području njihove nadležnosti.

EMSA radi tzv. horizontalnu analizu, zanima nas što možemo naučiti iz ovog i sličnih slučajeva kako bismo podigli razinu sigurnosti. Osnovani smo da pomognemo državama i Europskoj komisiji u podizanju razine sigurnosti plovidbe, zaštite mora od onečišćenja i sigurnosne zaštite.”

Obitelji Miškić je zahvalila, rekavši da svoj posao radi najbolje što zna te im je poručila: Izdržite!

Upravo se obitelj nestalog kapetana posebno zahvalila čelnici EMSA-e i svim ljudima koji predano rade na analizi snimki.

“Naša obitelj zahvalna je francuskim vlastima koje su odradile veliku i opsežnu potragu za nestalim članovima posade Bourbon Rhode. Duboko smo zahvalni svim našim institucijama, medijima i javnosti koji su podržali naš apel da se potraga produži”, priopćila je obitelj.

Za prestanak aktivnog pretraživanja i prelazak na aktivni monitoring u području potrage, obitelj je navela da je za njih teška i razočaravajuća vijest, no ipak su svjesni da su poduzeti iznimni napori pa se stoga zahvaljuju posadi broda ALP Striker znajući da su proteklih dana dali sve od sebe. “Usprkos prestanku aktivne potrage, nismo, ne možemo i nećemo odustati od Dina. Nadu nam daje činjenica da EMSA nastavlja analizirati satelitske snimke područja”, navela je obitelj, koja je posebnu zahvalnost izrazila čelnici EMSA-e Maji Markovčić Kostelac i svim ljudima koji predano rade na analizi snimki.

Kažu da ih u njihovoj borbi da se potraga nastavi što duže podržavaju institucije i ljudi od struke koji su im stavili na raspolaganje sve svoje kontakte, znanja i vještine kako bi zajedno povećali šanse za Dinov povratak. U kontaktu su i s obiteljima drugih nestalih članova posade, koje također ne gube nadu u povratak njihovih voljenih.

Nadu polažu i u brodove koji prolaze u blizini zone pretraživanja pa ih pozivaju da izmijene svoj kurs i približe se toj zoni kako bi povećali šanse za pronalazak splavi i ljudi.

Obitelj nestalog kapetana također razmatra opcije kako bi se sredstva prikupljena putem donacija mogla najučinkovitije usmjeriti u nastavak potrage. “Čim prikupimo sve informacije i donesemo konačnu odluku, o tome ćemo obavijesti medije i sve vas ljude dobre volje koji ste nam dali nadljudsku podršku i nadu da izdržimo ovu agoniju”, navodi obitelj.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...