Novi trend među iznajmljivačima; Evo kako se provodi masovna porezna prijevara

Kraj turističke sezone i dolazak jeseni za neke od iznajmljivača predstvalja priliku za poreznu prijevaru, na način da se apartmane za turiste prenamijeni u podstanarske stanove koji se iznajmljuju na crno.

Iako ne postoje podaci koliko je uopće iznajmljivača koji podstanare drže na crno tijekom zime, matematika je jasna. Umjesto 12 posto mjesečnog poreza na iznos rente stana, plaćaju godišnji paušal po turističkom krevetu koji se i dalje u većini destinacija naplaćuje minimalnih 350 kuna godišnje, pa čak iako im je turistička sezona neusporedivo kraća od ‘podstanarske’ sezone.

Poslovni dnevnik piše kako se apartmani na Jadranu nakon sezone najčešće iznajmljuju studentima koji ih napuštaju u lipnju, kad se apartmani vraćaju turističkoj namjeni. Dokaz tome su brojni oglasi u lokalnim medijima koji kreću već u kolovozu. S druge strane, ova praksa u gradovima poput Splita, Zadra ili Dubrovnika gotovo u potpunosti onemogućava podstanarstvo na dulje vrijeme.

Želi li svoj apartman iznajmiti podstanarima, vlasnik mora odjaviti kategorizaciju, odnosno nadležnom uredu državne uprave podnijeti zahtjev za odjavu odobrenja za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, sklopiti ugovor o najmu s podstanarom, te mu na temelju ugovora Porezna uprava utvrđuje poreznu obvezu za tu vrstu dohotka.

Na ljeto kada vlasnik odluči ‘izbaciti’ podstanare, od ureda državne uprave treba tražiti novo odobrenje, odnosno rješenje o kategorizaciji, kao da nikad ranije nije iznajmljivao apartman. Iako ova procedura nije komplicirana, vlasnici apartmana joj nisu skloni jer uključuje i posjet komisije koja utvrđuje je li sve u skladu s pravilnicima, a sama procedura se zna čekati i do mjesec dana. Zbog svega toga većina iznajmljivača ostaje u statusu paušalca, a podstanare ili uopće ne prijavljuje, što je najčešće, ili ih vodi kao turiste i prijavljuje u eVisitor, prenosi Poslovni dnevnik.

Neki od njih ipak odlučuju prijaviti svoje podstanare kako bi se zaštitili od zloupotreba od strane najmoprimaca, ali oni su još uvijek u manjini. Iz Porezne uprave za Poslovni dnevnik su kazali kako se od ‘iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova u 2018. godini uplaćeno ukupno 151.374.495,28 kuna, a u prethodnoj godini ta je brojka iznosila 135,5 milijuna kuna. Iz naplate paušala vidi rast ovog segmenta turizma’.

Iz ureda državne uprave u nekoliko vodećih turističkih destinacija na Jadranu javljeno je da takve podatke nemaju te da se prijave i odjave ‘rade ručno’, dok iz ureda državne uprave Dubrovačko neretvanske županije poručili su da prema njihovim saznanjima nije ni potrebno odjavljivati rješenje Ureda, iako se isti stan ili apartman u razdoblju van sezone iznajmljuje studentima i slično. Napominju da građani iznajmljivači nemaju zakonsko pravo na privremenu obustavu poslovanja, kao primjerice obrtnici temeljem Zakona o obrtu. To je možda rješenje koje bi doskočilo i ovakvoj praksi.

 

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...