Oproštaj od babljeg ljeta; Stiže prodor arktičke fronte

Mnogi naši zimogrozni sugrađani uživali su u rekordno visokim temperaturama za ovaj dio godine, međutim tome je došao kraj. Imat ćemo “samo” do ponedjeljka imati stabilno vrijeme – pretežno sunčano i posebice danju iznadprosječno toplo, ali ujutro u mnogim kopnenim krajevima maglovito i svježe, po nekim nizinama čak prohladno, uz mogućnost mraza, osobito po kotlinama Gorskog kotara i Like, te u unutrašnjosti Dalmacije.

U utorak počinje vrijeme koje je primjerenije ovom dijelu godine, a na nekim mjestima i hladnije nego što je to uobičajno.

– Bit će hladnije nego uobičajeno i pritom promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, a u će gorju mjestimice padati i snijeg – prognozirao je Zoran Vakula za HRT.

– U ponedjeljak postupan porast naoblake, a u utorak kiša te pljuskovi i grmljavina, najprije na sjevernom dijelu, a do kraja dana i u većem dijelu Dalmacije. Kiše i pljuskova, moguće i obilnijih bit će i u srijedu. Nakon sjeverozapadnjaka u drugom dijelu utorka zapuhat će jaka bura, najprije na sjevernom dijelu, a u srijedu i drugdje. Bit će osjetno hladnije. – prognozirala je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz DHMZ-a .

Sličnu prognozu za naredne dane objavio je i meterološki servis Severe Weather Europe koji je najavio prodor artičke fronte na području središnje i istočne Europe.

– Puno hladnija zračna masa proširit će se diljem središnje i istočne Europe sredinom sljedećeg tjedna. Prodor hladnog zraka na Balkanu se očekuje između utorka i četvrtka, stoji u prognozi Severe Weather Europe.

Navode kako su moguće značajne padaline snijega u gorju navedenog području u kojem se nalazi i Hrvatska.  – Očekuje se kako će hladnije vrijeme potrajati nekoliko dana – navodi se u prognozi, piše večernji.hr.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...