Osniva se agencija preko koje će si studenti moći osigurati primjeren privatni smještaj?

S prvim danom listopada rektorici prof. dr. sc. Dijani Vican počeo je teći drugi mandat na čelu Sveučilišta u Zadru.

U novom broju Lanterne, Glasnika Sveučilišta u Zadru, rektorica Vican odgovorila je koji su programski ciljevi Sveučilišta u sljedeće četiri godine.

– Nastavljamo u ojačavanju studijskih ponuda i znanstveno-istraživačkih projekata. Internacionalizacija nam je najveći izazov; radit ćemo studijske programe za strane studente. Izgradit ćemo nove sveučilišne prostore. Gradnja studentskog doma i studentskog restorana je pred ostvarenjem. Razmišljamo i o agenciji preko koje bismo pomagali studentima u osiguravanju primjerenoga privatnog smještaja.

U nadolazećem razdoblju planira se realizirati i nekoliko velikih projekata.

– Trenutačno upinjem sve snage i vrijeme u osiguravanje financijske potpore za infrastrukturne projekte, odnosno za daljnju gradnju u prostoru nekadašnje Vojarne Franka Lisice, STEM zgrade i Sveučilišnog multifunkcionalnog knjižnično-informacijskog centra; zatim rekonstrukciju stare Tehničke škole u sveučilišnu zgradu za nastavu i znanstveno-istraživački rad. U pripremi je izrada glavnog projekta rekonstrukcije zgrade nekadašnje vojarne u uvali Lučina na otoku Molatu u kojoj će biti znanstveno-istraživački centar s konferencijskim programima, ljetnim školama i drugim aktivnostima. Sa sadašnjim ljudskim resursima, unatoč nesretnoj višegodišnjoj zabrani zapošljavanja, Sveučilište u Zadru naprednije je u provedbi projekata i studijskih programa od razvoja prostorne infrastrukture. Ako uspijemo ostvariti sve planirane aktivnosti, visokoškolsku i znanstvenu ustanovu koju predvodim doista vidim onako kako je navedeno u Strategiji razvoja Sveučilišta u Zadru, kao moderno međunarodno sveučilište koje je generator znanja i pokretač inovativnih promjena zasnovanih na potrebama društva te načelu jednakih mogućnosti, društveno odgovornog ponašanja i visokih etičkih standarda. Nadam se da će se sve to ostvarivati u zajedništvu s profesorima i studentima, u suradnji i uz potporu Grada Zadra i Zadarske županije, te uz potporu Vlade RH i pravednijeg i na rezultatima zasnovanog javnog financiranja hrvatskih sveučilišta. S izgrađenom infrastrukturom za deset godina bit ćemo zapaženo sveučilišno središte u europskom prostoru visokog obrazovanja i znanosti, na kojemu će studirati i strani studenti.

Vijest o mogućem osnivanju specijalizirane agencije koja će studentima olakšati potragu za stanovima dobra je vijest za sve one koji svoje visokoškolsko obrazovanje stječu u Zadru. Turistički najam stanova već je uobičajena praksa na području duž jadranske obale, pa studenti i mlade obitelji kao najučestaliji unajmljivači stanova, svake godine imaju glavobolje zbog stanodavaca koji ih “izbacuju” iz životnog prostora s dolaskom lipnja. Osim što je smanjen broj stanova za dugoročni najam, isti u svrhu turizma rezultirao je i značajnim porastom cijena.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...