Ovako bi glasala Hrvatska da su danas predsjednički izbori

Predsjednički kandidati su poznati. Predsjednica je i formalno poručila da ide po drugi mandat. Sada se samo čeka raspisivanje izbora. Redovito mjesečno istraživanje Crobarometar koje objavljuje DNEVNIK NOVE TV pokazuje kako samo tri kandidata dobivaju 8 od 10 glasova.

Kolinda Grabar-Kitarović bi, da su danas izbori, dobila 34,5 posto potpore. Otkako se mjeri njezina potpora, nema dramatičnih ni uspona ni padova. Gotovo je identično i sa Zoranom Milanovićem – on ovaj mjesec završava s 24,9 posto potpore. Miroslav Škoro, koji je prošli mjesec, nakon objave potpore Mosta, preskočio 20 posto potpore, vratio se na “uobičajenu” potporu od 18,3 posto. Mislav Kolakušić najavio je da kreće u predsjedničku utrku, ali potpora mu se iz mjeseca u mjesec topi, sada je na 5,1 posto. Ivan Pernar može računati na potporu od 4 posto, Dalija Orešković je na 2,9 posto, a kandidat HSLS-a Dejan Kovačuživa potporu od 1,7 posto. Ostali kandidati svi zajedno imaju potporu od 4,6 posto, a neodlučnih je 4,1 posto.

Hrvatska će, sasvim je jasno, izabrati predsjednika ili predsjednicu u drugom krugu. Predsjednica u srazu sa Zoranom Milanovićem osvaja 51,3 posto, a Zoran Milanović može računati na 37,9 posto potpore. 6,6 posto birača svoj glas ne bi dalo nikome, a ne zna i dalje njih 4,2, posto. Predsjednica pobjeđuje Zorana Milanovića u gotovo svim demografskim skupinama. Dobiva 92 posto birača HDZ-a, ali i birača ostalih stranaka kao Mosta i Živog zida. Predsjednica pobjeđuje Zorana Milanovića u svim demografskim skupinama, a Zoran Milanović bolje stoji kod visokoobrazovanih i birača u Zagrebu.

Predsjedničin sraz s Miroslavom Škorom malo je neizvjesniji. Kolinda Grabar-Kitarović dobila bi 45,4 posto potpore, dok Miroslav Škoro može računati na potporu od 38,2 posto. Na izbore u tom slučaju ne bi izašlo 11,4 posto ispitanika, a njih 5 posto ne zna.
Predsjednica tu dobiva potporu birača HDZ-a, njih 81 posto. Miroslav Škoro pak dobiva 40 posto birača SDP-a, a među biračima ostalih stranaka Škoro bolje prolazi, kod Mostovih i birača Živog zida.

Miroslav Škoro postao bi predsjednik samo ako bi u u drugom krugu protukandidat bio Zoran Milanovic. Škoro u tom slučaju dobiva 48,6 posto, a Zoran Milanović 38,8 posto. Na birališta ne bi izašlo 9 posto ispitanika, a ne zna 3,6 posto. Škoro dobiva 71 posto birača HDZ-a, Milanović pak 90 posto birača SDP-a. Škoro dobiva i većinu birača Mosta i Živog zida.

Na koje birače mogu računati tri predsjednička kandidata?
Kolinda Grabar-Kitarović ima više birača među starijom populacijom, točnije biračima iznad 60 godina gdje bi dobila i 40 posto glasova. Od birača sa završenom osnovnom školom, njih 48 posto svoj bi glas dalo Kolindi Grabar-Kitarović. Njezina su uporišta Dalmacija, Slavonija, a vodi i u Lici i Banovini.

Zoran Milanović također može računati na potporu starijih birača. Naime, svaki treći birač iznad 60 godina svoj glas bi dao Zoranu Milanoviću. Najviše svojih birača Milanović može pronaći među osobama koje imaju završenu višu školu ili fakultet, njih 34 posto. Milanović na prvu poziciju i potporu može računati u Zagrebu i okolici, gdje dobiva 35 posto.

Miroslav Škoro zato može računati na mlade birače. Tako bi mu svoj glas dalo 28 posto birača do 30 godina. On ima više birača sa srednjom stručnom spremom, njih 22 posto i više birača može privući u rodnoj Slavoniji, točnije njih 30 posto.

NAPOMENA:
Istraživanje je provela agencija IPSOS između 1. i 20. u mjesecu na 982 punoljetna građanina iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/-3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...