Početkom 2020. znat ćemo obnavljamo li zgradu stare Tehničke bespovratnim sredstvima EU

Stara tehnička škola, derutna zgrada u samom srcu grada ozbiljno narušava vizuru turističkog centra.

Svojom površinom i položajem idealna je za društveno korisnu namjenu, no iz godine u godinu, samo se spekulira o njezinom adaptaciji bez konkretnih poteza.

Prostor koji je proteže ispod bedema od nedavno zaštićenih od strane UNESCO-a, pričalo se, trebao je postati dvoetažno parkiralište. Brojni su Zadrani “amenovali” ovu ideju, obzirom da centar grada, osobito u ljetnim mjesecima, oskudijeva brojem parkirnih mjesta.

U zgradu je trebala “ući” i Škola primijenjene umjesnosti i dizajna, no i ova informacija prestala se komunicirati vrlo brzo nakon prvotne ideje.

Da ima nade u njezinu renovaciju i prenamjenu, doznali smo nedavnog govora rektorice zadarskog sveučilišta, Dijane Vican. Govoreći o projektima koje želi realizirati u narednom mandatnom razdoblju, spomenula je, između ostalog, napore za što skorijom obnovom stare Tehničke.

– Trenutačno upinjem sve snage i vrijeme u osiguravanje financijske potpore za infrastrukturne projekte, odnosno za daljnju gradnju u prostoru nekadašnje Vojarne Franka Lisice, STEM zgrade i Sveučilišnog multifunkcionalnog knjižnično-informacijskog centra; zatim rekonstrukciju stare Tehničke škole u sveučilišnu zgradu za nastavu i znanstveno-istraživački rad.

Iz Grada Zadra doznajemo kako bi, uz malo sreće i prepoznavanja važnosti ovog projekta za grad Zadar, s dolaskom 2020. mogli ozbiljno početi razgovarati kako o novoj svrsi, tako i o novom izgledu ovog dijela starogradske jezgre.

– To je projekt Sveučilišta koje je zgradu nekadašnje škole dobilo na upravljanje od strane Zadarske županije. Utoliko Grad nema veze s njim, no odlučili smo pomoći Sveučilištu u ishodovanju sve potrebne dokumentacije i još važnije, prijaviti ga putem ITU instrumenta za dodjelu bespovratnih sredstava Europske unije. Rezultate ćemo znati već početkom ove godine, kazao nam je Šime Erlić, pročelnik za EU fondove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...