Počinje južina i veliko zatopljenje, Vakula najavljuje obaranje rekorda

Nakon jučerašnjeg svježijeg dana, danas nas očekuje južina, naoblačenje i osjetno zatopljenje. Ponegdje će biti i kiše, koja će biti češća od sutra zbog čega će sutrašnji dan biti hladniji.

Ipak, već od petka slijedi novo zatopljenje koje će, kako javlja Zoran Vakula u prognozi za HRT, biti dugotrajnije i osjetnije. Dodaje kako će sljedećih drugih deset dana listopada biti iznadprosječno toplo, u mnogim mjestima kao rijetko kada u povijesti mjerenja tog dijela godine.

Sunčan dan uz jugo

Prognozu za danas i sutra pripremila je Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

“U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano uz slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni i južni vjetar. Jutarnja temperatura između 5 i 7°C, a najviša dnevna oko 21°C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano uz postupni porast naoblake prema kraju dana, a navečer povremeno kiša, najprije uz granicu sa Slovenijom, a u noći i drugdje. Zapuhat će umjeren, mjestimice i jak jugozapadni vjetar. Jutro osjetno toplije nego u utorak, a najviša dnevna temperatura oko 22°C.

Podjednaka i na sjevernom Jadranu, dok će u gorju biti od 15 do 19°C, pri čemu će jutro također biti osjetno toplije nego u utorak. U početku će biti djelomice sunčano, a jače naoblačenje će najprije zahvatiti sjeverni Jadran i Gorski kotar. Kiše može biti već prijepodne, ali je glavnina vjerojatnija navečer i u noći. Vjetar umjeren, u gorju povremeno i jak jugozapadni, a na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, uz umjereno valovito i valovito more.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmaciji pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Zapuhat će umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura između 21 i 23°C”, prognozirala je za HRT.

Novo zatopljenje od petka

U četvrtak je pak moguća kiša te oblačnije i hladnije vrijeme, dok nas od petka očekuje novo zatopljenje.

“U četvrtak u unutrašnjosti jutro još toplije nego u srijedu, uz pretežno oblačno vrijeme, povremenom s kišom. Krajem dana sa zapada slijedi djelomično razvedravanje. Od petka uglavnom suho i barem djelomice sunčano, ujutro uz mogućnost za mjestimičnu kratkotrajnu maglu te postupno toplije.

Na Jadranu u četvrtak promjenljivo s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, češćim na sjeveru i jugu. Od petka pretežno sunčano i malo toplije. Jugo će u četvrtak postupno okrenuti na jugozapadnjak, a navečer će na sjeveru zapuhati bura koje će biti još i u petak. Zatim će vjetar biti uglavnom slab., prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...