Položaj spavanja s partnerom otkriva koliko ste povezani i vjerujete u vaš odnos

Čak i kod najsretnijih parova mnoge stvari ostaju neizrečene. No, kada zaspimo, naša podsvijest se probudi i sve otkrije. Saznajte što položaj u kojem spavate otkriva o vašem odnosu.

1. Žlica
Istraživanje psihologinje za odnose Corinne Sweet pokazalo je da 18 posto parova spava u ovom klasičnom položaju. Ovaj položaj ukazuje na intimnost i duboko razumijevanje među partnerima. Također govori o ulogama u odnosu.

Ako ste vi “velika žlica”, zaštitnički se odnosite prema partneru, a možda ste ponekad i malo posesivni. Ako ste “mala žlica”, imate povjerenja u partnera i osjećate se sigurno uz njega. Zanimljivo je, kako povezanost u odnosu s vremenom postaje jača, položaj “žlica” pretvara se u “odmaknutu žlicu” s malo prostora između partnera. To znači da jedno drugo mnogo bolje razumijete nego prije i ne osjećate potrebu da stalno dodirujete jedno drugo da biste znali da ste zaljubljeni, piše Sensa.hr.

2. Glava na prsima
Ovaj je položaj svakako jedan od najsigurnijih pokazatelja sretnog para. Patti Wood, stručnjakinja za govor tijela i autorica knjige “Vodič za signale u čitanju govora tijela” tvrdi da osoba koja stavi glavu na partnerova prsa pokazuje svoju ovisnost, dok ona koja spava na leđima dokazuje svoju moć i želju da zaštiti svoju drugu polovicu. U svakom slučaju ovaj položaj je znak da imate duboko povjerenje u svog partnera.

3. Okrenuti leđima
Položaj u kojem su partneri okrenuli leđa jedno drugome može imati različita tumačenja, ovisno o prostoru između njih. Ako im se tijela dodiruju, to govori o uhodanom odnosu u kojem daju prostora jedno drugome, ali i održavaju kontakt. Uživaju u odvojenim aktivnostima, kao i u njihovoj posebnoj povezanosti. Ako je pak među partnerima veliki prostor, dok spavaju u tom položaju (posebno ako su se ranije voljeli maziti a onda se to promijenilo), moguće je da je jednom od partnera potrebno više prostora i u samom odnosu. Ako drugog partnera to smeta, trebaju porazgovarati jer komunikacija je najvažniji dio svakog odnosa.

4. Okrenuti jedno prema drugom
Kada partneri spavaju okrenuli licem jedno prema drugome, to govori o njihovoj emocionalnoj povezanosti. Ako se dodiruju dok tako spavaju, oni žele iste stvari u odnosu i savršeno razumiju jedno drugo. Njihov odnos je nenaporan i skladan. No, ako spavaju okrenuti jedno prema drugome, ali se ne dodiruju, prostor među njima govori o tome da oboje žude za više intimnosti i komunikacije u odnosu, ali to ne uspijevaju ostvariti, kaže Corinne Sweet.

5. Potrbuške
Ako oba partnera spavaju potrbuške, to može biti znak male nevolje u njihovom ljubavnom raju. Patti Wood opisuje ovaj neobičan položaj pri spavanju kao znak moguće tjeskobe, ranjivosti i manjak povjerenja po pitanju seksa. U tom položaju nema povezanosti, intimnosti ni bliskosti među partnerima. Ako vaš partner tako spava, a vi ne, stručnjaci savjetuju – zagrlite ga i pokušajte se maziti s njim kako bi se osjetio zaštićenim. Neverbalna komunikacija je jednako važna kao i verbalna.

6. Držanje za ruke
Spavanje na maloj razdaljini uz držanje za ruke ili uz neki drugi dodir pokazuje da je par siguran u svoj odnos. Nisu im potrebne velike geste da bi znali da je partner zaljubljen u njih. Hillary Thompson, američka savjetnica za wellness, kaže da su sitni dodiri podsjetnici prisutnosti i ljubavi koje partneri daju jedno drugome.

7. Zagrljaj nogama
Isprepletene noge partnera prilikom spavanja još je jedan znak kvalitetne veze. Čak i ako ne spavaju vrlo blizu jedno drugome, ovaj položaj govori o povezanosti i želju za dubljom tjelesnom i emotivnom vezom. Patti Wood također kaže da parovi koji ovako spavaju funkcioniraju kao jedno i brinu se jedno o drugome. Ako jedan partner češće “grli” drugoga nogama, to znači da je on više angažiran u odnosu.

8. Isprepletenost
Ovo je popularan položaj među parovima koji su se tek počeli viđati. To je ona faza odnosa kada se jednostavno ne mogu zasititi jedno drugoga. No, vjerovali ili ne, spavanje u zagrljaju partnera, s isprepletenim rukama i nogama kroz cijelu vezu, nije dobar znak. Barem tako tvrdi psihologinja Elizabeth Flynn-Campbell. Baš naprotiv, taj položaj pokazuje da su previše ovisni jedno o drugome. No, ako se partneri koji su započeli odnos isprepleteni tijekom spavanja, s vremenom malo odmaknu, to je savršen sklad između romantike i neovisnosti, a to je uvijek znak zdravog odnosa.

9. Jedan partner dominira krevetom
Ako jedan partner spava u položaju “morske zvijezde” i zauzima veći dio kreveta, to baš nije dobar znak jer ukazuje na osobu koja želi dominirati u svim aspektima odnosa. Još jedan pokazatelj je razina na kojoj su im glave. Partner kojem je glava bliže vrhu kreveta, obično je onaj koji kontrolira, a onaj čija je glava bliže rubu kreveta, vjerojatno ima problem s niskim samopoštovanjem.

10. Odvojeni kreveti
Razlozi zbog kojih partneri spavaju u odvojenim krevetima može varirati od udobnosti i hrkanja do ozbiljnih problema u odnosu. Ako partneri vole spavati odvojeno, a inače je njihov odnos potpuno u redu, možda im nedostaje više nego što misle. Hilary Thompson kaže da takvi parovi propuštaju snažno podsvjesno povezivanje koje daje zajedničko spavanje. A to polako dovodi do udaljavanja i odvajanja u svjesnom dijelu odnosa. Ako je par u početku odnosa spavao zajedno, a onda je jedan partner odlučio otići u drugi krevet, to je upozorenje koje ne treba ignorirati. To je znak da je potreban ozbiljan razgovor o odnosu u kojem ne treba osuđivati, već saslušati partnera. Jedino uz potpunu iskrenost moguće je pronaći “napuklinu” u odnosu i zajedno je popraviti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...