Pomorska škola Zadar: “Novac od posredovanja u zapošljavanju učenika zaradili su djelatnici, ne učenici”

Djelatnici Pomorske škole na Facebooku su reagirali na Indexov članak pod naslovom “Učiteljima u Zadru žele platiti hranu i vrtić novcem koji su zaradili učenici” objavljenom u petak, 25. listopada. Reakciju prenosimo u cijelosti:

“Hvala novinaru Indexa Ilku Ćimiću na školskom primjeru kako mediji manipuliraju informacijom u svrhu postizanja bombastičnih naslova.

U članku ima dosta krivo iznesenih činjenica, nije točan ni naziv škole, pa krenimo otpočetka.

1. Novac nije od učenika Pomorske škole Zadar (niti učenika bilo koje druge škole)

Pomorska škola ne uzima novac od učenika. Nikada! Odavno nemamo upisnine, odavno ne skupljamo novac od njih ni za kakve namjene, pa i kad su akcije raznih udruga koje traže od učenika da doniraju novac u dobrotvorne svrhe, mi to doniramo u njihovo ime. Svi naši učenici osigurani su od posljedica nesretnog slučaja policom koju za njih plaća Škola, svi učenici imaju plaćene i subvencionirane ulaznice na kazališne predstave i u muzeje. Učeničke izlete u velikom dijelu financira Škola. Škola osigurava udžbenike i sportsku opremu učenicima slabog imovinskog stanja. Škola pomaže učenicima i njihovim obiteljima u slučaju bolesti i skupih terapija i rehabilitacije. Škola organizira dodatnu nastavu za učenike i pripreme za ispite državne mature prema njihovim željama – besplatno.

Novinaru očito nije jasno na koji način funkcionira posredovanje u zapošljavanju učenika. Škola je posrednik i obavlja računovodstvene i knjigovodstvene usluge, poslodavac uredno isplati učenika na temelju potpisanog ugovora, a 10% naknade ne ide od strane učenika na način da se umanjuju njihovi prihodi, već od strane poslodavca koji uplaćuje taj iznos. Situacija je WIN-WIN, učenik ima sigurnost, nema rada „na crno“, poslodavac nema dodatnih davanja na zaposlenog, a Škola dobije naknadnu za svoj administrativni rad.

Škola pronalazi, nudi i oglašava potrebu za zaposlenicima u ime poslodavaca. Štiti učenike od neodgovornih poslodavaca koji ponekad izbjegavaju plaćati ugovorene učeničke naknade. U takvim slučajevima Škola isplaćuje ugovorom propisane nadnice učenicima i sama provodi sporove s neodgovornim poslodavcima. Učenička naknada je sigurna. Za sve aktivnosti posredovanja potreban je ozbiljan i odgovoran pristup i mukotrpan rad u komunikaciji sa svim dionicima.

Dakle, novac, koji je sporan novinaru, nije novac koji su zaradili učenici Pomorske škole Zadar ( iako bi, da je navod istinit to bili svi učenici zadarske županije), već su taj novac zaradili djelatnici Škole.

2. Posredovanje pri zapošljavanju učenika nije naš jedini vlastiti prihod.

Premda čini značajan udio naših vlastitih sredstava, posredovanje nije jedini izvor trajnih prihoda. Škola, u svojoj osnovnoj djelatnosti odgoja i obrazovanja, organizira i provodi tečajeve za izobrazbu pomoraca, obuku domaćih i stranih državljana za temeljna pomorska zvanja, provodi doškolovanje i prekvalifikaciju, ovlašteni je ECDL ispitni centar, provodi osposobljavanje građana za stjecanje osnovnih informatičkih znanja. Škola se bavi i izdavačkom djelatnošću u smislu izrade publikacija s posebnim temama iz područja struke.
Nakon značajnih i trajnih ulaganja u školsku zgradu i okoliš, stvorili smo prilike za najam jednog dijela prostora.

Najveći dio prostora za najam ustupamo Sveučilištu u sklopu ugovora o suradnji i zajedničkom korištenja prostora i opreme. Ovim ugovorom, a i ugovorima s ostalim povremenim korisnicima, osiguravamo značajna financijska sredstva. Samo dio iznosa za najam dovoljan je za pokriti cijeli iznos naknade za topli obrok za 49 zaposlenika i plaćanja vrtića za djecu djelatnika (6), tako da cijela premisa maliciozno napisanog teksta pada u vodu.

3. Umjesto pohvala, pokude.

Umjesto da redakcija Indexa i novinar Ćimić pohvale Pomorsku školu Zadar i ravnatelja Perkovića kao pravi primjer dobrog i uspješnog dugogodišnjeg rada i vođenja škole, oni su se usredotočili na blaćenje škole, djelatnika i ravnatelja jedne ugledne ustanove.

U našoj školi svaki nastavnik ima sve uvjete za rad, slobodno može ići na sve edukacije i osposobljavanja bez da to plaća o svom trošku. Svake godine značajan dio vlastitih prihoda trošimo na uređenje školske zgrade koja je sagrađena sredinom 19. stoljeća, trajno ulažemo u sofisticiranu školsku opremu i pomagala, držimo se mjera propisanih međunarodnim standardima a sve su učionice uređene i spremne za sve obrazovne izazove škole 21. stoljeća.

Kao javna ustanova, volimo dio naših vlastitih sredstava vratiti zajednici. Svake godine doniramo raznim lokalnim udrugama. Donirali smo sredstva za kupovinu kombija za naše zlatne olimpijce, donirali knjižnicu u Salima, donirali smo škole iz Zadarske županije i opremili ih informatičkom i drugom opremom a upravo je u tijeku donacija od šest prijenosnih računala i trideset modernih sjedalica s pomičnom klupom.

Trajno podupiremo amaterska sportska natjecanja u zajednici, rad kulturno umjetničkih društava, sredstva doniramo i Socijalnoj samoposluzi, posjećujemo i darujemo domove za umirovljenike. Gotovo bez iznimke, u dijelu zajednice u kojoj su mladi, spremni smo pomoći i dijeliti. Spremni smo, uz suglasnost zajednice, investirati i u „start up“ sukladno željama i poslovnim namjerama učenika iz naše županije.

Neposredno prije što nas je kontaktirao navedeni novinar primili smo zamolbu za ozbiljnu donaciju Općoj bolnici Zadar, koja će koristi cijeloj zajednici, koju ćemo vjerojatno realizirati. Ta informacija je novinaru Ćimiću iznesena i zanimljivo je da ništa od toga nije spomenuo u tekstu. Sigurno su jogurt i burek (15 kn) važniji od toga. Iznos donacije koju ćemo realizirati jednak je iznosu za sve „tople obroke“ u Školi za godinu dana.

Već 20 godina Škola ima sustav upravljanja kvalitetom po normi ISO 9001-2015. U skladu s osnovnim postavkama sustava upravljanja trajno provodimo evaluaciju svih korisnika usluga Škole i procjenjujemo njihovo zadovoljstvo (uključujući i poslodavce i učenike u poslovima posredovanja) Veselimo se svim pohvalama i sugestijama za poboljšanje. Kad dobijemo poneku primjedbu i prigovor, analiziramo ih i eventualnu pogrešku otklanjamo bez odlaganja.

Za zaključak, na zakonit način trošimo novac iz vlastitih prihoda, dio prihoda odlazi na unaprjeđenje rada i održavanje zagrade, nabavku, održavanje i modernizaciju opreme, dio na učenike, a dio i na donacije. Ništa od toga potpisanom novinaru nije bilo važno, ignorirao je sve činjenice i u širu javnost plasirao poluistine i tzv. fake news. Lokalna zajednica dobro zna tko smo, što smo, koliko ulažemo u sebe i svoj rad i koliko naš marljivo zarađen novac ponovo vraćamo u zajednicu.”

Djelatnici Pomorske škole Zadar

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...