Povlače se popularni lijekovi za žgaravicu, mogu izazvati rak

Na zahtjev Europske komisije Europska agencija za lijekove (EMA) započinje ocjenu lijekova koji sadrže djelatnu tvar ranitidin nakon što su ispitivanja pokazala da neki od ovih lijekova sadrže onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA), objavljeno je na stranicama HALMED-a.

Tvar koja bi mogla uzrokovati rak

Pojašnjavaju kako se NDMA klasificira kao tvar koja bi vjerojatno mogla uzrokovati rak temeljem ispitivanja na životinjama.

Dodaju kako je NDMA prisutan u određenoj hrani i vodi, ali se ne očekuje da je štetan kada se unosi u vrlo malim količinama.

EMA će proučiti podatke kako bi procijenila jesu li bolesnici koji koriste ranitidin pod bilo kakvim rizikom od NDMA te će o tome pravovremeno obavijestiti javnost.

Lijekovi za žgaravicu i želučani ulkus

Lijekovi s ranitinom široko se primjenjuju kod bolesnika sa stanjima kao što su žgaravica i želučani ulkusi kako bi se smanjilo stvaranje želučane kiseline. U zemljama EU-a dostupni su kao lijekovi bez recepta, ali i kao lijekovi koji se izdaju na recept.

U Hrvatskoj su dostupni i drugi lijekovi koji se koriste za liječenje istih stanja kao i ranitidin, a koji se mogu primjenjivati kao zamjenska terapija, javlja HALMED te dodaje kako se pacijenti trebaju obratiti svome liječniku ili ljekarniku u slučaju bilo kakvih pitanja u vezi trenutačne terapije.

NDMA u lijekovima za snižavanje tlaka

HALMED ujedno i podsjeća kako su 2018. godine NDMA i srodne tvari, poznate kao nitrozamini, nađeni  u nekim lijekovima za snižavanje tlaka poznatim kao “sartanima”, što je dovelo do povlačenja nekih lijekova iz prometa te i do novih strogih proizvodnih zahtjeva za te lijekove.

Za kraj dodaju da EMA radi na smjernicama o izbjegavanju nitrozamina u drugim skupinama lijekova te kako će nastaviti surađivati s nacionalnim agencijama, Europskim ravnateljstvom za kakvoću lijekova i zdravstvenu skrb Vijeća Europe (EDQM) te međunarodnim partnerima kako bi zaštitila bolesnike i osigurala da su poduzete učinkovite mjere za sprječavanje prisutnosti ovih onečišćenja u lijekovima.

Što je točno ranitidin i koji se sve lijekovi povlače?

Ranitidin pripada skupini lijekova pod nazivom antagonisti H2 (histaminskih 2) receptora. Oni blokiraju histaminske receptore u želucu i smanjuju stvaranje želučane kiseline.

Koriste se za liječenje i prevenciju stanja uzrokovanih viškom kiseline u želucu, kao što su žgaravica i želučani ulkusi. Lijekovi koji sadrže djelatnu tvar ranitidin odobreni su nacionalnim postupkom i dostupni su u farmaceutskom obliku filmom obloženih tableta i šumećih tableta, piše Index.hr.

HALMED je objavio i koji se točno lijekovi povlače. To su:

Ranital 150 mg filmom obložene tablete, 20 tableta
Serije: GS4561, GS4562, GV4455, GV4476, HA4910, HA4911, HE2564, HE2567, HH5136, HH5137, HM6909, HM6910, HT4942, HT4943, HX3515, HX3516, JA5135, JA5136, JA5143, JD5838AA, JD5838, JG6601, JN3621, JN3622, JR4753, JR4789

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...