Poznati kriminalist Cvrtila: “Otkrivanjem identiteta osumnjičenih nisu ugrožene ni istraga ni žrtva!”

Jučer je izašla informacija kako policija istražuje tko je objavljivao imena i fotografije osumnjičenih mladića. Na temelju njih, posredno se može otkriti otkud oni dolaze, ali i identitet žrtve – čime se ona direktno ugrožava. Policija upozorava da će svi, koje otkrije, biti i kazneno prijavljeni.

Željko Cvrtila, poznati kriminalist koji je u policijskoj karijeri obavljao niz odgovornih dužnosti i između ostalog, bio inicijator projekta neovisne unutarnje kontrole policijskog rada, koji se nikada nije u potpunosti realizirao, za Dnevno hr. kazuje kako otkrivanjem identiteta osumnjičenih za silovanje kraj Zadra nije ugrožena istraga!

– Ljudi su opravdano revoltirani stanjem u pravosuđu, i da tu nije tako katastrofalna situacija, onda nitko ne bi ni komentirao sudske odluke. Objavom identiteta počinitelja ne sprečava se dokazivanje kaznenog djela i ne ugrožava se žrtva. Sama istraga, iako nije javna, nije ni tajna. S detaljima istrage upoznati su branitelji osumnjičenika i oni vjerojatno isto koriste i plasiraju informacije iz istrage. Po mom sudu, treba se provesti interna istraga koja se mora fokusirati na propuste u postupku. Ako postoji dovoljno elemenata za kazneni progon osumnjičenika, onda je identitet žrtve i daljnji postupak eventualno ugrozio sud, a ne novinari i građani na društvenim mrežama. Isto tako, potrebno je detaljno ispitati ovu sudsku odluku. Meni se čini da stvari idu u smjeru zataškavanja, što nije dobro. U medijima su objavljene informacije da je policija bijesna zbog sudske odluke, a sada se najavljuje istraga zbog objave informacija o osumnjičenima. Meni je to jako čudno i ne bih se čudio da je zapovijed za takvo postupanje, radi smirivanja revolta građana, došla s neke više instancije, rekao je Željko Cvrtila.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...