Predstava “Kabanica”; Večeras se na zadarskim kazališnim daskama igra Gogolj

Večeras se, s početkom u 20:30 sati, u Kazalištu lutaka Zadar, igra dramska predstava „Kabanica“, nastala u koprodukciji Drame Plus i Hrvatskog narodnog kazališta Zadar.

Kazališna je to adaptacija istoimenog teksta Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, velikana ruske književnosti kojem se poklonio i sam Fjodor Mihajlovič Dostojevski, a u njoj igra šest mladih profesionalnih glumaca iz Zagreba, Rijeke i Sarajeva. Predstava je nastala u sklopu projekta „Lektira na sceni“ koji za cilj ima vratiti mlade, posebice školarce i studente u kazalište te ih potaknuti na čitanje kultnih naslova svjetske i hrvatske književnosti.

Da je riječ o vrijednom, ali i uspješnom projektu kojeg zajednica prepoznaje dovoljno govori činjenica da je predstava rasprodana četiri dana prije izvedbe i to za sva tri termina u kojima se izvodi.

„Presretni smo i ponosni što su upravo škole, profesori i učenici, ali i studenti Sveučilišta u Zadru, oni kojima je projekt i namijenjen, prepoznali njegovu vrijednost te se odazvali u tako velikom broju“, poručuju iz Drame Plus.

Predstava se, uz večerašnju izvedbu, igra ponovno i sutra, u utorak 29. 10. u 12:30 te u 20:30. Režiju potpisuje Vinko Radovčić koji je odabrao i glazbu, dramatizaciju Sunčica Sodar, scenografiju i video projekcije Naonar. Kostimografkinja predstave je Anita Goreta, oblikovatelj svjetla Frane Papić, savjetnica za scenski pokret Matea Bilosnić dok je scenografiju i rekvizite izradio John Čolak.

U predstavi igraju Lovro Ivanković, Luka Barešić, Deni Sanković, Matino Antunović, Toma Medvešek, Domagoj Nižić.

„Ovim putem se zahvaljujemo i našim sponzorima, restoranu Skoblar i tvrtki Cidaris, Autotransu i Puntamici Line koji su nam uvelike pomogli u realizaciji ovih triju novih izvedbi. Sve veća i raznolikija uključenost subjekata u ovaj projekt pokazuje kako napredujemo u pravom smjeru i kako ono što radimo postaje prepoznatljivo“, kažu iz Drame Plus.

Za sve one koji su htjeli pogledati predstavu, a nisu uspjeli nabaviti svoju kartu na vrijeme, iz Drame Plus poručuju kako nas već u prosincu očekuje nova premijerna izvedba predstave u sklopu „Lektire na sceni“, namijenjene pak osnovnoškolskom uzrastu. U tijeku su i pripreme za novu sezonu u kojoj će ljubitelji ruske književnosti opet imati prilike uživati u jednoj novog kazališnoj adaptaciji svog omiljenog klasika.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...