Sabor: “Ovdje nije silovana samo jedna žena, ovdje se siluje čitava zemlja”

Saborski zastupnici osvrnuli su se u srijedu tijekom slobodnih iznošenja stajališta u ime saborskih klubova na stanje u hrvatskom pravosuđu potaknuti slučajem silovanja 15-godišnjakinje u Zadru upitavši kakva se poruka tom sudačkom odlukom šalje društvu.

Saborski zastupnik Hrvoje Zekanović (Hrast) ustvrdio je kako u tom slučaju nije silovana samo jedan žena veći čitava zemlja.

“Što je zemlja potpisnica Istanbulske konvencije i zemlja koja je na prosvjedu u Zagrebu kliknula – ne nasilju – učinila u prvom sljedećem slučaju teškog zlostavljanja, rekla momcima budite dobro i idite doma….do novog slučaja, nove konvencije, pravne države po čijim presudama jadniji bivaju još jadniji, nama je očito skroz dobro”, rekao je Zekanović tijekom iznošenje stajališta Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista i nezavisnih zastupnika.

“Ovdje nije silovana samo jedna žena, ovdje se siluje čitava zemlja”, dodao je.

I Nada Turina Đurić (Glas) referirala se na stanje u hrvatskom pravosuđu potaknuta “nemilim događajem”, odnosno “ekscesom” u Zadru. Taj eksces govori u kakvom nam je stanju ne samo sudstvo, nego društvo u cjelini, ustvrdila je zastupnica koja ima i odgovor na pitanje smije li politika govoriti što i kako rade sudovi.

“Već odavno smo trebali oštrije govoriti o tome”, kaže zastupnica i naglašava da je zagovornik oštre podjele vlasti i neovisnosti sudstva. “No, kad sudstvo klizne na ovaj način –  tko nego politika, tko nego Hrvatski sabor – tko bi trebao reći da ono to se događa nije dobro”, upitala je.

I Bojan Glavašević poručuje da je slušaj silovanja iz okolice Zadra strašan zbog više razloga: jer je žrtva mlada, jer je mučenje trajalo dugo, jer se radilo o njenim prijateljima. “Moramo se pitati kakvo je to društvo stvorilo takvu grupu muškaraca. Istina je bolna – naše hrvatsko društvo”, rekao je Glavašević.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...