Sirevi sa senfom i višnjom maraskom osvajaju svijet, Šime Gligora: “To je nešto unikatno, nitko na svijetu to ne radi”

U emisiji “Otočne minute” novinarke Željke Čačko gostovao je Šime Gligora s otoka Paga koji je pričao o osvojenim nagradama, proizvodnji i autohtonim proizvodima koje plasiraju na tržište.

Vratili ste se s natjecanja iz Italije, vaše sireve ste tamo predstavljali u konkurenciji 3084 sira iz cijeloga svijeta. Osvojili ste između ostalog nagradu za sir sa senfom, zvuči primamljivo i interesantno, kako ste došli na ideju da ga prozivodite?

– Svake godine pokušavamo nešto novo napraviti, eksperimentiramo, našem tehnologu Milanu je palo na pamet, on voli chili i sve ljuto, u tom senfu ima chilia. U suradnji s jednim našim hrvatskim proizvođačem smo to napravili, napravio je miks, dopao nam se u firmi, rekao sam idemo ga poslati na natjecanje, unutra je, u tom senfu prirodno sve, gorušica, ima chilia i meda, to je miks koji radi naš jedan proizvođač.

Imate i sireve s višnjom maraskom, autohtona je to priča, povezujete sir sa vrlo specifičnom voćkom našeg kraja. Kako je ovaj sir nastao?

– Htjeli smo nešto lokalno, imamo marasku u našoj blizini, to je naše područje zadarsko i onda smo rekli idemo probati s ostatkom nakon cijeđenja maraške nakon što se dobije sok ili maraschino, onda ta komina, to su inače svi ti ostaci nakon prešanja voća. Nakon prve godine smo probali eksperimentirati i tako već nekoliko godina to radimo. Sir odležava u komini maraske, treba ga vaditi i opet stavljati, ima tu dosta posla, naši radnici to vole raditi, to im je gušt, tako da to uspješno radimo i svake godine baš za taj sir dobijemo najviše medalja.

Jedan od vaših sireva dolazi iz komine masline. Riječ je o maslinama s vašeg otoka koje su među najstarijima na svijetu.

– Komina masline to je baš iz Luna, mjesta na sjeveru otoka, tamo postoji stari autohtoni maslinik koji je poznat u svijetu jer su masline stare oko 2000 godina, baš tamo surađujemo s uljarom Lun, s gospodinom Želimirom i od njih uzimamo kominu. Taj sir je zbilja autohtoni paški prozivod, unikat, to nitko na svijetu ne radi.

Ostatak emisije poslušajte ovdje.

&nbsp

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...