Stiže nam ljeto usred jeseni, Vakula najavljuje rekorde

U novom će se tjednu nastaviti većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme, još uglavnom u ponedjeljak ponegdje i relativno vjetrovito, uz umjeren, gdjekad i jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, prognozira Zoran Vakula u novoj prognozi za HRT.

Magla će još u ponedjeljak biti rijetka i kratkotrajna pojava, a od utorka češća i dugotrajnija, ne samo po nizinama unutrašnjosti nego i na Jadranu.

Posljednjih je devet dana, od 12. listopada, od kada je u većini Hrvatske počelo ovo iznadprosječno toplo razdoblje, srednja najviša temperatura zraka u mnogim krajevima Hrvatske visoka kao rijetko kada u ovom dijelu listopada. Na postaji DHMZ-a u zagrebačkome Maksimiru, primjerice, gdje se mjeri od 1949. godine, viša je bila samo 2014., a na splitskome Marjanu još i 2018. godine, pri čemu razdoblje iznadprosječno visoke najviše dnevne temperature zraka traje 11 dana, od 10. listopada.

I u novom tjednu, od 21. do 27. listopada, srednja najviša temperatura zraka bit će kao malo kada. Ponegdje vjerojatno i rekordno visoka, uz poneki novi rekord i na pojedini datum, posebice do četvrtka, najavio je Vakula.

Treba napomenuti i da će gotovo cijelu Hrvatsku sljedećih dana grijati sunce pa će tako osjećaj temperature biti još i viši od 26 stupnjeva, koliko se očekuje u ponekim krajevima.

Tjedan u kojem završava listopad i počinje studeni sigurno će biti hladniji – što je, uostalom, i uobičajeno – ali još nije dovoljno pouzdano hoće li se temperatura zraka sniziti ispod prosječne, pa bi se povećala i vjerojatnost mraza pri tlu, koji bi mogao naštetiti cvijeću. Uoči blagdana Svih svetih to ne bi bilo prvi put. Dapače.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Ponedjeljak: pretežno sunčano i još toplije, ali i manje vjetrovito

U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti pretežno sunčano, uz mjestimice slab do umjeren jugozapadni i južni vjetar. Temperatura će zraka danju porasti do oko 25 °C. A jutarnja će biti oko 10 °C, iako uz Savu, gdje opet može biti magle, treba računati na niže vrijednosti nego drugdje.

Topao će i uglavnom sunčan ponedjeljak biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će još tijekom dana biti jugozapadnog vjetra, u Hrvatskom zagorju i Međimurju moguće na udare i jakog. Temperatura ujutro od 9 do 14 °C, a danju između 23 i 26 °C.

U Lici i na većem dijelu sjevernog Jadrana također većinom sunčano. Više će oblaka uz mogućnost za poneku kap kiše biti osobito u prvome dijelu dana u Gorskome kotaru, na širem riječkom području te u unutrašnjosti Istre. Jugozapadnjak u gorju te jugo na moru će kroz dan slabjeti. Najviša temperatura zraka bit će uglavnom od 20 do 24 °C.

U Dalmaciji, posebice u njezinoj unutrašnjosti, vjerojatno će uz prevladavajuće sunčano vrijeme biti malo toplije. No, isto tako, jutro će mjestimice u Zagori biti svježe, moguće i uz maglu. Slabo i umjereno jugo poslijepodne će okrenuti na zapadni i jugozapadni vjetar, a more biti uglavnom malo valovito.

Sunčano će biti i na krajnjem jugu Lijepe naše, gdje će jugo tijekom dana oslabjeti te potkraj dana ponegdje okrenuti na sjeverozapadnjak. A ujutro će uz obalu mjestimice puhati bura. Temperatura zraka bit će podjednaka kao u nedjelju, pa i malo viša.”

U nastavku tjedna i dalje većinom suho, sunčano i toplo, ali i maglovitije

“U danima koji slijede na kopnu će biti sve veća vjerojatnost za maglu i nisku naoblaku, osobito u srijedu, kada bi zbog manje sunca dnevna temperatura zraka mogla biti niža u nekim područjima. No, i dalje će to biti vrijednosti osjetno više od uobičajenih za ovo doba godine.

Toplina će, uz obilje sunca, obilježiti veći dio tjedna i na Jadranu. Vjetar će pritom biti uglavnom slab, u utorak ponegdje umjeren sjeverozapadni i bura, a u četvrtak i petak jugoistočni. Valja napomenuti kako bi od sredine tjedna i na moru ponegdje moglo biti magle ili niske naoblake, uglavnom na sjevernom te na dijelu srednjeg Jadrana., prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...