Cestitka_Uskrs

Što donosi novi zakon o navijačima? Za maskirane kazna do 15.000 kuna, za sporne uzvike i do 25.000

Na stadion ubuduće samo trijezni, bez majica s kapuljačom i s pomno odabranim repertoarom.

Za one koji budu pjevali nedopuštene pjesme ili uzvikivali sporne uzvike – kazne od pet do 25 tisuća kuna. Pa će možda dvaput razmisliti prije vrijeđanja.

To su samo neke od izmjena Zakona o sprečavanju nereda na sportskim natjecanjima koje je predložio MUP, donosi RTL.

Drastične mjere

Da se ovakve brutalne scene nikad više ne ponove na domaćim stadionima- policija predlaže drastične mjere. Za odbijanje alkotestiranja ili testiranja na droge, kazna je zabrana ulaza i novčana kazna od 2000 do 15.000 kuna. Isto je i za majicu s kapuljačom, maramu ili bilo što čime se može maskirati, ali šalovi će se ipak normalno unositi. Policiji je cilj – stati na kraj maskiranima.

“Identifikacija-da, jasna je, no što znači. Ukoliko imate najlonke- pogledajte filmove koji komuniciraju bilo kakve zločine svi su zločinci s najlonkama preko glave.
Jel’ to znači da bilo koja žena koja uđe na stadion je potencijalni zločinac”, govori Tomislav Mileis iz udruge navijača Uvijek vjerni.

Jedan od razloga za uvođenje promjene su, kažu u policiji, dosadašnje preblage kazne od 50 do 350 DEM što je od 170,00 do 1,300.00 kuna.  Zato bi pjevanje pjesama ili vrijeđanje protivničkih navijača neki sada mogli masno platiti – od 2000 tisuće kuna do nešto manje od 2000 eura.

“Kako ćemo ih kažnjavat,i a nismo im dala jasna pravila koje je to znakovlje, koje su to pjesme. Mi nemamo nigdje jasno definirano šta to smijemo. I sad alkoholiziran na stadionu navijač ne smije biti, a gore gdje je elita, oni mogu piti. I naravno da su ljudi frustrirani”, Kaže Zoran Stevanović, suradnik organizacije Nogomet protiv rasizma u Europi.

Unatoč niskim kaznama i tromom pravosuđu policija se može pohvaliti da je od 2017 do rujna 2019. broj nereda na stadionu manji za 40 posto. Nadaju se još boljim rezultatima.  Iz Udruge Uvijek vjerni, pak, nadaju se da ovakav zakon nikad neće biti prihvaćen jer je, kažu, najstroži u Europi, donosi RTL.

“Preopširan i prerestriktivan na način da ako bude prihvaćen bit će najveća sigurnosni zakon u Europi. Kontra navijača. Budući da treba napraviti jasnu distinkciju između navijača i huligana i tada treba represivno djelovati prema huliganima koji su zaista u manjini”, kaže Mileis

Prijedlog je na javnoj raspravi 30 dana nakon čega će Vlada i Sabor dati konačni sud je li takav zakon previše strog ili baš ovakav nužno potreban.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...