Štrajk u osnovnim i srednjim školama počet će 10. listopada

Čelnici školskih sindikata u podne će Vladi najaviti štrajk u osnovnim i srednjim školama, priopćili su u utorak iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) i Sindikata hrvatskih učitelja (SHU).

Predsjednica SHU Sanja Šprem i predsjednik NSZSŠH Branimir Mihalinec predat će Vladi na urudžbeni zapisnik najavu štrajka u osnovnom i srednjoškolskom sustavu.

“Vlada sustavno odugovlači i odgađa dogovorene sastanke s predstavnicima Sindikata, što znači da ne prihvaća zahtjeve sindikata. Iz tog razloga sindikati će najaviti štrajk kako bi obvezali Vladu da u procesu mirenja sjedne ponovno za stol”, objavili su.

“Vlada RH sustavno odbija sastanak, stalno ga odgađaju i vrijeme je da najavimo štrajk, kako bi došlo do procesa mirenja i kako bi s Vladom sjeli za stol”, rekao je sindikalist Branimir Mihalinec.

“Štrajk će početi 10. listopada, trajat će do ispunjenja zahtjeva”, kazao je Mihalinec prije predaje najave štrajka u Vladi.

“O modalitetima štrajka više ćemo reći dan prije početka štrajka”, rekao je. “Organizacijski smo se pripremili za to, no štrajk nam nije cilj već je to sporazum i dogovor, da Vlada prihvati naše zahtjeve”, dodao je.

“Ovo je borba za bolje obrazovanje i sigurni smo da će roditelji uvažavati naše zahtjeve. Ako nam je cilj reforma i zadovoljan učenik, korak u tome je i zadovoljan učitelj”, rekla je sindikalistica Sanja Šprem. “Ovo nije borba protiv Vlade već za zaposlenike u sustavu obrazovanja”, dodala je.

Vlada triput odgodila sastanak

Mihalinec je Hini jutros kazao kako je odluka o najavi štrajka donesena nakon što je po treći put odgođen sastanak sindikalnih predstavnika i Vlade.

Sastanak se, kažu sindikalci, trebao održati danas, a iz Ministarstva znanosti i obrazovanja jučer su izvijestili da je odgođen jer Vlada nije usuglasila svoju ponudu sindikatima, koji traže povećanje koeficijenata složenosti poslova u školstvu za prosječno 6 posto.

Do sada su, nakon prosvjeda učitelja i nastavnika 5. rujna na zagrebačkom Markovu trgu, sindikalni čelnici s predstavnicima Vlade održali dva sastanka, nakon kojih su očekivali da Vlada iznose konačni stav o njihovim zahtjevima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...