Štrajkaju osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj; U četvrtak im se pridružuju zaposleni na fakultetima

U ponedjeljak štrajkaju osnovne i srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, odnosno u svim županijama uključujući i Grad Zagreb, poručili su čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske i Sindikata hrvatskih učitelja.

Sindikalni čelnici Branimir Mihalinec i Sanja Šprem istaknuli su da se štrajk prosvjetnih radnika nastavlja sve dok iz Vlade ne dobiju poziv na razgovor o njihovom zahtjevu za povećanjem koeficijenata složenosti poslova.

Za 12 sati je predviđena konferencija za novinare Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske na temu ‘Štrajk u osnovnim i srednjim školama’ – izvještaj i najava daljnjeg tijeka štrajka.

Danas, također, kreće pokušaj mirenja Sindikata znanosti i visokog obrazovanja s Vladom. Taj je sindikat najavio da će 24. listopada održati jednodnevni štrajk sa zahtjevom za povećanjem plaća dijelu članova s najnižim plaćama, radi otklanjanja razlika između radnih mjesta u sustavu znanosti i obrazovanja te istovrsnih radnih mjesta u sustavima javnih službi.

Aladrović: ”Povećanje od 18 posto nije realno”

Osvrćući se na zahtjeve školskih sindikata za povećanjem plaća, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović podsjetio da je da je Vlada ponudila povećanje plaća svim zaposlenima kroz povećanje osnovice za 6,12 posto. Smatra da bi to trebalo zadovoljiti “financijske apetite sindikata”.

Imamo štrajk u situaciji u kojoj nudimo ono što sindikati financijski traže, ali tehnika zadovoljavanja tih zahtjeva nije ista, kazao je, dodavši da se “traženja sindikata svaki dan mijenjaju, a ponuda također svaki dan evoluira” pa će se vidjeti u što će se to izroditi.

Za zahtjeve kojima sindikati traže povećanje plaća od 18 posto, Aladrović je rekao da nisu realni jer bi njihovim ispunjenjem proračun za plaće porastao za preko pet milijardi kuna.

Vezano za štrajk rekao je da su sve opcije na stolu, a to su plaćanje ili neplaćanje štrajka, te mogućnost da Vlada zatraži sudsku zabranu štrajka. Očekuje da će ovaj tjedan biti rješdno hoće li ili neće platiti dane štrajka, kazao je ministar, zaključivši da popuštanje sindikatima “nije velika opcija”. Novinarima je odgovorio da nije siguran hoće li premijer razgovarati sa sindikatima, donosi RTL.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...