Sutra štrajkaju škole u Zadarskoj županiji; “Naši zahtjevi se nisu promijenili”

Predsjednik Nezavisnih sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec najavio je ispred Banskih dvora da će sutra štrajkati škole u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Karlovačkoj i Zadarskoj županiji, a štrajk prosvjetara nastavlja se i slijedećeg tjedna.

“Sutra će prema cirkularnom dijelu štrajkati Vukovarsko-srijemska, Sisačko-moslavačka, Karlovačka i Zadarska županiji. Za petak nećemo posebno najavljivati jer metodom eliminacije vidjet ćete i sami. U četvrtak ćemo izvijestiti kakav oblik i koji modalitet štrajka će biti od ponedjeljka”, rekao je Mihalinec novinarima na Markovu trgu.

Ustvrdio je da današnji štrajk u zagrebačkim školama bilježi odličan odaziv, a nastavak štrajka najavljuju jer nemaju osjećaj da će ponovno uspostaviti socijalni dijalog s Vladom i tako doći do rješenja.

“Predsjednik Vlade rekao je da nude dijalog, samo ne znamo kome, jer nas ne poziva da imaju rješenja. Ne znamo hoće li biti kakvih sastanaka”, kazao je Mihalinec.

Konferenciju za novinare sindikalci su organizirali pred Banskim dvorima jer su tamo htjeli sresti premijera Andreja Plenkovića, no kako se promijenila satnica Vlade i Sabora, od toga su odustali.

“Nismo se došli cjenkati”

“Ali nisu se promijenili naši zahtjevi, neka nas Vlada ne zove ako su njihovi prijedlozi manji od naših i ako se žele cjenkati. Jasno smo objasnili sve zahtjeve”, poručio je Mihalinec.

Nismo se došli cjenkati, jasno smo objasnili zašto tražimo povećanje koeficijenata za 6,11 posto. Ispod toga nismo spremni u ovome trenutku uopće razgovarati, naglasio je.

Na novinarsko pitanje brine li sindikate odnos stranaka u vladajućoj koaliciji, Mihalinec kaže kako se nisu htjeli baviti politikom.

“Mi smo sve trebali riješiti u svibnju ove godine, nismo imali ideju o tome da se trebamo baviti politikom i brinuti o sudbini Vlade. Imali su mogućnost donijeti uredbu o izmjeni koeficijenata”, rekao je Mihalinec.

Zbog toga je poslao poruku i predsjedniku HNS-a Ivanu Vrdoljaku da ne brani sindikate, kako to trenutno radi u javnosti,  jer nije HNS pokrenuo ovu inicijativu, nego sindikati još prošle godine.

“Drago nam je da HNS stoji iza ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, ali to nije njihov projekt ni inicijativa, molimo da nas ne zastupa kako je to učinio na jednoj javnoj televiziji”, objasnio je Mihalinec.

Poručio je da što dulje štrajk traje, to nastavnici od Vlade dobivaju poruku da nisu vrijedni, osim kada trebaju dati svoj glas na izborima. “Neka budu izbori ako moraju, pa ćemo dati glas nekome”, kazao je Mihalinec.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...