Svakog dana štrajkat će jedna županija; Vlada odbila zahtjeve sindikata, sutra štrajk u školama

Potupak mirenja između vlade i školskih sindikata nije uspio. Kako su nakon sastanka s ministrom rada i pomoćnicima drugih ministara izjavili predsjednici Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec, štrajk počinje sutra.

Mihalinec je objasnio što se dogodilo te zašto je mirenje propalo. Rekao je kako je vlada odbila njihove zahtjeve u cijelosti.

“Ponudili su povećanje od 2 posto kroz dodatke i to od 1. listopada te 2 posto od 1. lipnja sljedeće godine”, rekao je i dodao kako je to sindikatima neprihvatljivo te kako su oni tražili povećanje od 6 posto.

Tada je rekao kako najavljuje štrajk koji počinje sutra, koji će se odvijati u srednjim i osnovnim školama te koji će biti cirkularan.

“Štrajk će biti cirkularni. Sutra će cijela Hrvatska biti u štrajku, a ostale dane će štrajkati po nekoliko županija iz oba sindikata”, rekao je.

Istaknuo je da će sutra svo nastavno i nenastavno osoblje u osnovnim i srednjim školama štrajkati. On i Šprem su pozvali ostale sindikate da im se pridruže u štrajku.

“Ovo je borba za bolje obrazovanje”

Sanja Šprem je poručila kako ovaj štrajk nije usmjeren protiv roditelja te je pozvala roditelje da im pruže podršku.

“Apeliram na roditelje da imaju razumijevanja za učitelje, da prihvate činjenicu da učitelji ne mogu biti najpotplaćenija karika u javnim službama. Apeliram da pokažu razumijevanje i podrže štrajk”, rekla je.

Dodala je i kako ovaj štrajk nije protiv učenika i roditelja, nego kako je to borba za bolje obrazovanje.

“Ovaj štrajk nije borba protiv učenika, nije borba protiv roditelja. Ovo je za bolje obrazovanje, za našu budućnosti i budućnost djece. Ovaj štrajk prelazi u borbu za dostojanstvo u Hrvatskoj”, rekla je Sanja Šprem.

“Ako ministrica Divjak nije vlada, što je ona”

Roditeljima je Mihalinec poručio isto kao i Šprem, kako ovo nije štrajk ni protiv roditelja ni njihove djece te zatražio od njih da ih podrže.

Dodao je kako njihova vlada neće biti oštećena tim štrajkom te kako će štrajk trajati do daljnjeg odnosno dok vlada ne ispuni njihove zahtjeve.

“Vlada nema nikakvog argumenta, osim što ne žele riješiti status hrvatskih učitelja”, dodao je.

Rekao je kako im je ponuđeno povećanje od 2 posto na dodatak sada i još 2 posto u lipnju, što njima nije dovoljno.

“Ako ministrica Divjak nije vlada, što je ona”, upitao je i dodao kako su razgovarali s njom i s premijerom te kako se danas činilo kao da tih razgovora uopće nije bilo, piše Index.hr.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...