Sven Marcelić o predsjedničkim izborima: “Ne vidim razliku između Ave i Pernara, a kandidat kojeg sam htio vidjeti u utrci bio je Marko Vučetić”

U današnjoj emisiji “Narodni trg” novinarka Željka Čačko ugostila je Svena Marcelića, sociologa sa zadarskog Sveučilišta. Tema – predsjednički izbori.

Predsjednička je kampanja dosta rano počela. Što su do sada poručili i pokazali naši kandidati?

– Prije svega, treba reći da kampanja je počela u smislu video materijala i nekih uobičajenih aktivnosti, međutim rekao bih da će se tek na sučeljavanjima dobro vidjeti tko gdje stoji, koje su poruke i to sve što želi prenijeti, još uvijek smo uvijek u onom pripravnom PR periodu. Ali, već je jasno da imamo tri glavna kandidata, otprilike znamo tko stoji na kojim pozicijama, tko cilja na čije glasačko tijelo, tako da mislim da je to, rekao bih nakon one malo atipične utrke prije pet godina kada smo imali samo četiri kandidata, ovaj put ćemo ipak imati malo veći rasap glasova ali i neke pozicije, jednim dijelom zato što će dio političara nastojati osnažiti svoju poziciju time da se pokaže i na predsjedničkim izborima.

Aktualna predsjednica među zadnjima je službeno najavila kandidaturu, bilo je dosta komentara na njezin govor pa i smijeha obzirom na didaskalije koje su procurile u javnost? Koja je vaša ocjena?

– S jedne strane predsjednica je samim time što je predsjednica na neki način u konstantnoj kampanji jer se zna da mediji prate političare koji su na vlasti bez obzira je li vrijeme kampanje ili ne, tako da je njeno pojavljivanje u medijima zapravo već ono što joj daje prednost u odnosu na sve ostale, a s druge strane naravno da je ona koristila tu poziciju i strateški upravo zato što se zna da će braniti mandat, ali onda je tražila moment u kojemu će objaviti svoju kandidaturu, tako da je ona zapravo čekala da se svi ostali pokažu da bi ona na kraju kao osoba koja je realno u poziciji moći dođe zadnja i kaže evo i ja sam ovdje nakon što su ovi manji pokazali što žele. Što se tiče same kandidature, ona je imala nekoliko nesretnih gafova, to je nešto što je i zadnjih nekoliko mjeseci i light motiv samog djelovanja Kolinde Grabar -Kitarović jer ona je imala popriličan broj gafova ili kontradiktornih situacija u kojima bi u nekoliko dana se obraćala posve različitim publikama s različitim tezama i slično tako da, to jednim dijelom samo predstavlja kulminaciju onoga što je radila u zadnjih nekoliko mjeseci a što i vidimo u njezinom rejtingu.

Prema najnovijim anketama CRO Demoskopa, Milanović se sa 25 posto i rastom podrške ozbiljno približio Grabar Kitarović koja ima 29 posto. Iznenađuje li vas to?

– Ne zapravo, to je očekivano jer znamo povijest svih dosadašnjih predsjedničkih izbora, od uvođenja parlamentarnog sustava pokazuje i to da redovito u drugom krugu imamo sučeljavanje jednog kandidata s ljevice i jednog s desnice, ono najšire rečeno, tako da je i očekivano da će se sučeliti u drugom krugu. Tu kažem, ono što će biti najzanimljivije za gledati je ta borba na desnici, Škoro se pojavljuje kako jači izazivač nego što ih Milanović ima na svoem polu. Kapacitet desnice na predsjedničkim izborima je do sada bio takav da, Kolinda Grabar-Kitarović na zadnjim izborima pobijedila je tijesno, nema toliki bazen glasova da se mogu dva velika kandidata sa desnice pojaviti koji bi mogli marginalizirati jednog jakog kandidata sa ljevice. To je trenutno najveća Milanovićeva prednost.

Što će se dogoditi ako u drugi krug izbora uđu Milanović i Kolinda, a što ako to budu dva desna kandidata?

– Ako uđu Kolinda i Milanović u drugi krug, dogoditi će se ono što smo mogli gledati do sada, a to je naravno, krug u kojem će se vrlo jasno pokazati da neki dijelovi Hrvatske glasaju lijevo, neki desno, moguće je da bi ti izbori bili tijesni, sjetimo se prošlog puta da smo imali predsjedničke izbore na kojima niti jedan kandidat nije imao 50 posto glasova, vjerujem da bi se na sličan način to odvijalo. Ankete daju prednost Grabar Kitarović, međutim ne treba na neki način otpisati jedan dio razočaranog Škorinog glasačkog tijela, eventualno neke zakulisne igre na desnici, slično što je uvijek važno kod mobilizacije. Ono što bi se dogodilo u sučeljavanju Grabar- Kitarović i Škore je da bismo imali veliku apstinenciju na lijevom krilu. Ako se sjetite što se dogodilo u Splitu prije dvije godine kada su se sučeljavali Krstulović Opara i Kerum, bila je velika pojavnost nevažećih glasova, bila je niska izlaznost u odnosu na neke prethodne krugove jer su ljudi koji dolaze iz tog lijevog centram bojkotirali izbore i od njih radili cirkus. Tu bi se moglo dogoditi nešto slično.

Iz utrke je izašao naš Zadranin i vaš kolega Marko Vučetić. Njegove izjave u posljednje vrijeme podižu buru reakcija u javnosti. Treba li nam utoliko biti žao što je odbacio kandidaturu?

– On je svakako kandidat kojeg bi volio vidjeti u utrci, ako ništa, zato što je on uvijek i retorički i misaono osvježenje u odnosu na onaj klasični PR koji dolazi u politici, međutim on je sam rekao da će se povući ako vidi da postoje drugi kandidati koji su adekvatni, tako da nisam realno ni očekivao da će on zaista ući u tu kampanju, kao jedan svesrdno entuzijastičan kandidat koji će ići, nego se postavio više strateški kao netko tko dolazi iz određenog spektra, uz određenu opciju, i to je bila njegova uloga, a da li bi on bio netko tko bi unio svježinu , sigurno da bi, a opet, ako on nije sto posto uvjeren da bi trebao ući u tu kandidaturu, onda je vjerojatno bolje da i nije ušao, on je i sam rekao, ukoliko bude netko koga smatra adekvatnim, on će se povući, pošteno je to rekao, pošteno se povukao.

Spomenuli ste osvježenje u vidu većeg broja kandidata. U utrku se uključila i Ava Karabatić. Kao kandidata je ne možemo ozbiljno doživjeti, da li je jedna takva persona također ono što nam treba da potrese i osvježi učmalu političku priču?

– To je uvijek pitanje. Politika je nešto što uvijek privlači i široku pažnju i na taj način je atraktivno osobama koje su na neki način ispale s istrade, ona kao medijska osoba gotovo da i ne postoji, to je prije svega strategija da privuče pažnju na sebe, a sve drugo je nekakva nuspojava. Je li to dobro za politiku? Pa nije prvi put da imamo i takve kandidate, u krajnjoj liniji ja osobno ne vidim razliku između nje i Pernara, koji ima više političkog uspjeha, ali princip djelovanja je više manje isti, tako da dobrodošla je utoliko, jer se ta svježina vrlo često može odnositi i na neku vrstu podrivanja onoga što smatramo klasičnim političkim diskursom, komunikacijom gdje kandidati dolaze potpuno pripremljeni, utrenirani u rečenicama koje često zvuče kao floskule. Nekad ta nepredvidljivost nije loša, na neki način možemo vidjeti iskrenije rekacije onih primarnih kandidata. Ako uspije uopće skupiti potpise za kandidaturu, to će biti jedna marginalna kandidatura.

Škoro je izjavio kako nije projekt Bujanca i Radeljića, već kako je njegova kandidatura prst Božji. Vjeruje li Škoro u tu tezu ili je to ono što njegovi birači žele čuti?

– Svaka politička izjava je izjava usmjerena svom glasačkom tijelu, on sasvim sigurno iza sebe ima tim, vidjeli smo i da je već krenuo u kampanju sa svojim videima, koji nisu jeftini, to je profesionalno odrađen angažman, što govori o tome da iza njega stoji ozbiljan tim, bilo bi naivno vjerovati da je to samo tako, da je samo ušao u kandidaturu ni iz čega jer politika tako ne funkcionira. U takvim kontekstima se vrlo dobro razmišlja tko je ta osoba, kakvu ima simboličku snagu, vjerojatno i retoričku i na koji način je percipirana od strane javnosti, tako da je ideja da je on odjednom odlučio postati predsjednik, poprilično neuvjerljiva. To na neki način govori o retorici koju on želi zastupati. To prije svega treba gledati kao neku metaforu i retoričku figuru.

Treba li se HDZ bojati Miroslava Škore?

– U principu, Škoro jest onaj koji će im odnijeti dio glasova, Škoro se sigurno neće boriti s Milanovićem za glasove IDS-a ili HNS-a u Međimurju nego će se prvenstveno boriti sa HDZ-om i to prvenstveno za glasove na onom dijelu krajnje desnog spektra, uglavnom desni od centra, i tu siguno postojni razlog za zabrinutost jer ono gdje će se ti glasovi raspodjeljivati između Kolinde i njega, problem u kojem će Milanović sudjelovati nešto manje, njemu će glasove donositi protestne opcije, ali ono što će se odvijati je upravo to. Kako sada stvari stoje očito je da Kolinda Grabar -Kitarović još uvijek ima određenu prednost, međutim ne smijemo zaboraviti i to da je Josipović na zadnjim izborima prema anketama imao dosta veliku prednost jer s obzirom na to da je predsjedništvo ona funkcija koja je izvršna, ima veću mogućnost da se promatra s više simpatija. Dosta često ankete precijenjuju kandidate, i tu postoji jedan dio zabrinutosti, međutim ono što prije svega treba zabrinuti Kolindu Grabar Kitarović je to, imamo klasično strateško postavljanje unutar Hrvatske gdje imamo kandidate ljevice i desnice, kandidat ljevice trenutno je poprilično jak i prolazi u drugi krug, a zapravo će se boriti oko te distribucije glasova ali rekao bih s obzirom i na rezultate Europarlamentarnih izbora, da desnica kojoj se obraća Škoro ipak nemam takvu snagu koja bi mogla direktno ugroziti HDZ.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...