Val s Arktika stiže u Europu; U Hrvatsku donosi oluje i hladnoću, moguć i snijeg

Poznati meteorološki servis Severe Weather EU objavio je na svom Twitteru kako se s Arktika prema Europi kreće iznimno hladna fronta koja će u dijelove kontinenta donijeti veliki pad temperature – i do 20 Celzijevih stupnjeva.

“Očekujte jake grmljavinske oluje širom sjevernog i srednjeg Sredozemlja”, poručili su iz meteo servisa, piše Index.hr.

Jaka promjena stiže u Hrvatsku

Veliku promjenu vremena, koja dolazi već sutra, najavljuju i hrvatski meteorolozi. Zoran Vakula za HRT tako piše kako se već od kraja srijede mogu očekivati lokalno obilni pljuskovi s grmljavinom, velika količina kiše u kratkom vremenu koja može izazvati bujične poplave, veliki pad temperature te olujna i orkanska bura na obali.

“Na intenzitet ove promjene vremena upućuje i mogućnost padanja snijega tijekom četvrtka u najvišem gorju Hrvatske, te osobito susjednih zemalja, a u Alpama već u srijedu”, napominje Vakula.

Već do kraja četvrtka u većem dijelu Hrvatske, posebice zapadnim krajevima – slijedi razvedravanje, a u petak i slabljenje vjetra. No, ta stabilizacija atmosferskih prilika i nedostatak oblaka omogućit će izraženije noćno ohlađivanje pa će se u većini unutrašnjosti već u petak znatno povećati vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu, i to ne samo u gorju.

Meteoalarm izdao upozorenje

Meteoalarm je za sutra za područje cijele Hrvatske, osim krajnjeg istoka zemlje, izdao upozorenja.

Na kopnu su na snazi žuta upozorenja zbog obilne kiše, ali i jakih grmljavinskih nevremena. Na obali je na snazi žuto upozorenje također ubog grmljavinskih oluja, dok je u Istri na snazi narančasto upozorenje. Očekuju se ogromna količina kiše, olujna bura i grmljavinska nevremena.

U četvrtak razvedravanje

Na kopnu se u četvrtak očekuje razvedravanje sa zapada, a uz umjeren sjeveroistočni vjetar osjetno će osvježiti. Najviše suhog i sunčanog vremena bit će u petak, kada je uz prohladno jutro najvjerojatni slab mraz. U subotu opet više oblaka, no kiše će biti tek povremeno, uglavnom u zapadnijim predjelima. Potkraj nedjelje i osobito u ponedjeljak opet raste vjerojatnost za jače naoblačenje, kišu i grmljavinu.

U četvrtak će i na Jadranu osjetno osvježiti uz jaku i olujnu bura, koja će najprije zapuhati na sjevernom dijelu i donijeti razvedravanje. Kiša će se najdulje zadržati na jugu, gdje će još i u četvrtak biti izraženijih pljuskova s grmljavinom. Od petka većinom sunčano, a i bura će do navečer oslabjeti. Malo kiše još može pasti uglavnom na sjevernom dijelu u subotu. A izraženija promjena vremena koja će zahvatiti cijelu obalu dolazi potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...