Zadarski plesni ansambl izvesti će plesnu dramu Gozd

U četvrtak, 10. listopada u Hrvatskom narodnom kazalištu s početkom u 20 sati, Zadarski plesni ansambl izvesti će plesnu dramu u dva čina nazvanu Gozd.

Autorica je Matea Bilosnić, mlada Zadranka koja je svoju plesnu karijeru i započela u istom Ansamblu, da bi svoje plesno školovanje nastavila na akademiji SEAD u Salzburgu. Nakon toga pleše u kazališnim plesnih projektima diljem Hrvatske: Zagrebačkom plesnom ansamblu, Studiju za suvremeni ples, te u nizu nezavisnih produkcija, od kojih su neke i njene vlastite. Radila je kao plesačica u slovenskoj grupi En Knap u sklopu koje je nagrađena skupnom Župančićevom nagradom za doprinos u kulturi.

Jedna je od organizatorica Stream Zadar edukativne platforme i Monoplay festivala suvremenog plesa koji njeguje solo formu. Stalna je članica  Zadarskog plesnog ansambla s kojim je povezuju izvedbe u predstavama: Mozart efekt, Priča o nečistim poslovima, Scattered, Umjetnički gen, Planine, Monoefekt, Večer s četvrtka na petak, Kolo, Arhiviranje – tajni dnevnik umjetničke prakse, Kako je Potjeh tražio istinu, te suradnja na realizaciji predstava Pjesma protiv žena i Alisa i Bijeli zec. Također surađuje i s kazališnim institucijama i organizacijama kao savjetnik za scenski pokret i koreograf.

Ovo je prva predstava Zadarskog plesnog ansambla u kojoj se Matea Bilosnić predstavlja kao idejni začetnik koncepta predstave, koreograf i dio tima autora glazbe. Predstava je inspirirana slikovnim povijesnim zapisima vezanih uz rituale životnih ciklusa interpretiranih na plesni način u prvom dijelu predstave, da bi u drugom dijelu, podržavajući zajedništvo i empatiju, imaginarna plesna tijela na sceni stvarala nove, osobne i suvremene rituale.

Uz Mateu Bilosnić, u stvaralačkom timu za glazbenu produkciju nalaze se i Filipa Bavčević te Urša Godina, gošća iz Slovenije. Kostime je izradila Anita Goreta, majstor svjetla je Saša Fistrić, vizualni identitet potpisuje Ana Jagić, a fotograf je Srđan Babić. U predstavi kao plesači sudjeluje: Filipa Bavčević, Patricia Gospić, Marta Huber, Nataša Kustura, Natali Perić, Sanja Petrovski i Josipa Štulić.

Predstava Gozd je još jedan doprinos u nizu nastojanja Zadarskog plesnog ansambla ka profesionalizaciji plesne scene u Zadru, te istup ka decentralizaciji iste scene u Hrvatskoj. Projekt je realiziran u suradnji s HNK Zadar, a financiran od Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Zadra i zaklade Kultura nova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...