Zadarski sindikat: “Tražimo između 300 i 400 kuna veću plaću! Država ima novac ako daje 250 milijuna za Croatia Airlines”

Pokušaj mirenja između Vlade i školskih sindikata propao je. Odbili su njihove zahtjeve te da su ponudili kroz dodatke povećanje istih od 2 posto od listopada i 2 posto od lipnja sljedeće godine.

Sindikatima je to bilo neprihvatljivo i zbog toga je mirenje propalo.

Na temu štrajka u školama i potraživanjima od strane nastavnika i djelatnika osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj, razgovarali smo s Jerom Bilanom, županijskim povjerenikom nezavisnog sindikata zaposlenika u srednjim školama.

Kakva je danas situacija u zadarskim školama?

– Kako je štrajk u cijeloj Republici Hrvatskoj, tako je i štrajk u Zadarskoj županiji. Trenutno se prikupljaju podaci, ali prema prvim informacijama štrajk ima velik odaziv, što znači da su zaposlenici, ne samo nastavnici, jer ovo je prvi put da sudjeluju svi zaposlenici škola, prepoznali potplaćenost i to da nemaju onu važnost u društvu koju trebaju imati.

Na što mislite kada kažete da ste podcijenjeni, osim financijskog faktora?

– Mislim na to da ove godine ide frontalna kurikularna reforma, ide Škola za život, dakle povećan je opseg posla i radnih zadataka zaposlenika, a to ne prati njihov materijalni položaj. Nositelji smo reforme, ali to nije vrednovano u onoj mjeri za koju mi mislimo da treba biti.

Koliko veću plaću tražite?

– Treba biti za 6.11 posto veća plaća zaposlenika.

Koliko bi to bilo u kunama na prosječnu profesorsku plaću u Hrvatskoj?

– Ovisi kako tko ima, no to vam je oko 300 do 400 kuna povećanje.

Mislite li da državni proračun to ovoga trenutka može podnijeti?

– Naravno, zato što proračun ima mnoge stavke, na primjer oni su prošli mjesec donijeli odluku da saniraju Croatia Airlines u vrijednosti 250 milijuna kuna, da se ne govori o aktiviranju državnih jamstava brodogradilištima. Dakle, novaca ima i on se može preusmjeriti ukoliko vlada ima interesa.

Ministar Marić jučer je izjavio kako vam je u najtežem razdoblju, s 2007. na 2008. godinu povećao plaće.

– Tada su bila najveća rezanja otkad je hrvatske. Izgubili smo dodatke na staž četiri, osam i deset posto. Tako da izjava ministra ne stoji.

Jučer ste niste uspjeli dogovoriti s vladajućom strukturom, kako vidite danji razvoj situacije?

– Trenutno traje pritisak na Vladu, a tijekom istog pregovaraju obje strane, tako da vjerujem da je moguće doći do zajedničkog rješenja. Tim više što je, vidjeli smo jučer po medijima, HNS izvršio dodatni pritisak na Vladu nakon izjave da će izaći iz koalicije.

Jeste li namjerno tempirali ovaj štrajk u predizborno vrijeme, obzirom da si HDZ neće dopustiti nerede i javno nezadovoljstvo?

– Sindikati uvijek planiraju akcije u predizborno doba, najbolje su akcije onaj tjedan pred same izbore, najbolji su učinci.

Danas ne rade škole na zadarskom području, što će biti sutra?  

– Ovog puta je forma cirkularni štrajk. Javnost će na vrijeme biti obaviještena koja županija sutra neće imati nastavu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...