Zadranke odjevene kao sluškinje jučer su prosvjedovale ispred Sveučilišta, evo što su poručile

Zadarske aktivistkinje jučer su odjevene kao sluškinje stajale ispred Sveučilišta u vrijeme predstavljanja knjige dr.sc. Tončija Matulića “Pobačaj-drama savjesti”.

– Stojimo ovdje odjevene kao sluškinje za vrijeme predstavljanja knjige dr.sc. Matulića, “Pobačaj-drama savjesti” u Svečanoj dvorani na Sveučilistu. Oštro osuđujemo klerikalizaciju javnih
obrazovnih ustanova i zlouporabu sveučilisne prostorije za kršenje ženskih prava. Nakon upućene prosvjedne note i peticije građanki i građana, rektorica Vican iskorištava poziciju nadmoći i dalje navodno ne vidi problem u tome da se na Sveučilistu raspravlja o ženskom pravu iz dogmatske, neznanstvene pozicije.

Napominju kako rektorica smatra da je predstavljanje knjige na sveučilištu legitiman izraz pluralizma mišljenja.

– Temeljna ljudska prava ne mogu biti tema rasprava suprotstavljenih mišljenja, to su temeljne vrijednosti na kojima sekularna demokratska društva počivaju i ne mogu se dovoditi pod upitnik, a pogotovo ne na visokoobrazovnim ustanovama. Ovim je Sveučilište otvoreno podržalo političku kampanju fundamentalističkih vjerskih pokreta koji promoviraju retrogradne stavove i žele dokinuti civilizacijske dosege na području ženskih prava. Ovo je direktna diskriminacija žena i nametanje crkvenih dogmi svim građankama i građanima u sekularnoj državi, a Sveučilište je jasno pokazalo da ih ne zanimaju statut i kodeks Sveučilišta, Međunarodna konvencija o ukidanju svih oblika diskriminacije prema ženama, ali ni Ustav RH.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...