Zašto seks bez pristanka u Hrvatskoj nije silovanje?

Zašto hrvatski zakoni ne tretiraju jednako silovanje i seks bez pristanka? Kako seks bez pristanka uopće može biti različit od silovanja?

Podsjetimo, nedavno je završeno javno savjetovanje o izmjenama Kaznenog zakona koje bi uskoro trebale pred vladu te potom u saborsku proceduru. Među njima su najvažnije izmjene kojima se napokon briše članak o spolnom odnošaju bez pristanka, dok se kazna za silovanje povećava s dosadašnjih 1 do 10, na 3 do 10 godina. Radi se o važnom i prijeko potrebnom koraku naprijed u zakonskom tretmanu seksualnog nasilja i shvaćanju kako je svaki spolni odnos bez pristanka silovanje. Međutim, petorici osumnjičenih za grupno silovanje 15-godišnjakinje iz okolice Zadra sudit će se po starom zakonu koji je još uvijek na snazi.

Odvjetnica Una Zečević Šeparović iz Inicijative #spasime bila je članica radne skupine koja je radila na izmjenama Kaznenog zakona koje bi, kako doznajemo iz Ministarstva pravosuđa, uskoro trebale biti poslane na vladu te potom na izglasavanje u sabor, kako bi stupile na snagu 1. siječnja 2020. godine.

Zečević Šeparović je za Index rekla da su s vladom dogovorili da se iz Kaznenog zakona briše članak 152. koji se odnosi na kazneno djelo spolni odnošaj bez pristanka. Navela je kako se stavak 1. tog brisanog članka sad prebacuje u stavak 1. članka 153. kaznenog djela silovanje.

“Teškom mukom smo izborili da se briše članak o spolnom odnošaju bez pristanka”

U trenutno važećem članku 152. Kaznenog zakona koji se odnosi na spolni odnošaj bez pristanka stavku 1. stoji: “Tko s drugom osobom bez njezinog pristanka izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ili navede drugu osobu da bez svog pristanka s trećom osobom izvrši spolni odnošaj ili s njim izjednačenu spolnu radnju ili da bez svog pristanka nad samom sobom izvrši sa spolnim odnošajem izjednačenu spolnu radnju, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.”

“Sad se taj stavak 1. prebacuje kao stavak 1. članka koji se odnosi na silovanje, s tim da se zakonski minimum zatvorske kazne sa šest mjeseci povećava na godinu dana. Dosadašnji stavak 1. članka 153. silovanja postaje 2. stavak koji je kvalifikatorni, teži oblik i tu se također povećava kazna pa će umjesto dosadašnjih godinu do 10 sad biti 3 do 10 godina. Teškom mukom smo izborili da se briše članak spolni odnošaj bez pristanka, i da ostane samo silovanje jer je sasvim jasno da je spolni odnošaj bez pristanka zapravo isto što i silovanje”, kazala nam je Zečević Šeparović.

Osumnjičenim silovateljima iz Zadra sudit će se po blažem zakonu

Istaknula je kako Inicijativa #spasime apelira na vladu da se što prije izglasaju ove izmjene Kaznenog zakona te nam je također rekla kako će se, po svemu sudeći, petorici osumnjičenih za grupno silovanje 15-godišnjakinje suditi po starom zakonu.

Navela je i kako je dosadašnja sudska praksa pokazala da se uglavnom silovatelje teretilo za spolni odnošaj bez pristanka, umjesto da im se sudilo za silovanje, pa su se tako izvlačili s manjim zatvorskim kaznama, piše Index.hr.

“Silovanje u braku se uvijek, baš uvijek tretiralo kao seks bez pristanka kako bi dobili manju kaznu”

“Kad se radilo o silovanju u braku, tu se pak uvijek sudilo za spolni odnos bez pristanka i nikad se nije okarakteriziralo kao silovanje, iako se radilo o silovanju. Za to se kazneno djelo uvijek dodjeljivala minimalna zatvorska kazna, a čak bi i za postupak koji se vodio za silovanje, isti trajao tri puta duže nego što je počinitelj dobio kaznu. Dakle, dok bi završio sudski postupak za silovanje, počinitelj bi već bio na slobodi”, istaknula je Una Zečević Šeparović.

Navodi kako su ove izmjene Kaznenog zakona na tragu Istanbulske konvencije te da će biti na veliku korist žrtvama.

“To je ujedno i poruka države počiniteljima što misli o takvim kaznenim djelima”, zaključila je odvjetnica Una Zečević Šeparović.

Amnesty International je prije nekoliko mjeseci u svojoj analizi europskih zakonodavstava o silovanju zaključio da su zakoni o silovanju diljem Europe “opasni i zastarjeli”, a prozvali su i Hrvatsku.

Analizom je utvrđeno da od 31 europske zemlje samo osam (Irska, Velika Britanija, Belgija, Cipar, Njemačka, Island, Luksemburg i Švedska) imaju zakone koji definiraju seks bez pristanka kao silovanje.

Amnesty International prozvao Hrvatsku

U Amnesty Internationalu navode kako većina zemalja u Europi silovanje priznaje samo kad se radi o fizičkom nasilju, prijetnji ili prisili, te su dodali kako neke zemlje seks bez pristanka klasificiraju kao zaseban, manje ozbiljan prijestup. A upravo je u Hrvatskoj još uvijek na snazi takav Kazneni zakon gdje se, kako nam je i odvjetnica Zečević Šeparović rekla, uglavnom silovateljima sudi prema članku koji se odnosi na spolni odnošaj bez pristanka, za što se izriče manja kazna zatvora nego za silovanje.

“U Hrvatskoj osuđeni silovatelji mogu biti osuđeni na najviše 10 godina, dok je za seks bez pristanka najviša kazna pet godina”, navodi se u analizi.

“Seks bez pristanka je silovanje”

“Seks bez pristanka je silovanje”, istaknula je Anna Blus, istraživačica Amnesty Internationala za zapadnu Europu i ženska prava, koja je također naglasila da sve dok vlade ne usvoje zakonodavstvo u skladu s ovom jednostavnom činjenicom, da će se počinitelji silovanja i dalje izvlačiti, piše Index.hr.

Međutim, Amnesty International također u svojoj analizi ističe i kako je, osim uvođenja zakonske definicije silovanja, važno poduzeti i niz drugih koraka kako bi se zaštitile žrtve seksualnog nasilja u pravnoj sferi.

Europska komisija je pak 2016. godine provela istraživanje o seksualnom nasilju koje je pokazalo da čak 10 posto ispitanika/ca smatra da je seks bez pristanka opravdan ako žena nosi “izazovnu odjeću”, a 12 posto seks bez pristanka smatra opravdanim ako je žena pijana ili drogirana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...