Žrtva će biti ispitana videolinkom uz posebne stručne osobe koje znaju raditi forenzički intervju

Javnost je šokirana viješću iz okolice Zadra gdje su sedmorica mladića gotovo godinu dana više puta grupno silovali 15-godišnju djevojku. Sve su to navodno snimali te maloljetnicu ucjenjivali i prijetili da će snimke poslati njezinim roditeljima, čime su iznuđivali nove seksualne odnose.

Predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu Lana Peto Kujundžić gostujući u RTL-u Danas nije htjela komentirai konkretni slučaj iz Zadra jer je još u istrazi i o njemu zna vrlo malo, većinom iz medija. No kazala je kako su kaznena djela protiv spolne slobode, gdje su počinitelji mlađi punoljetnici, i na Županijskom sudu u Zagrebu česta.

U zadarskom slučaju žrtva je 15-godišnja djevojka, zapravo dijete. Peto Kujundžić je opisala kako teče sudski postupak:

”To je završetak 8. razreda osnovne škole. Ako je takva djevojčica žrtva kaznenog djela, ona mora imati jako veliku zaštitu. Kao žrtva, osim što ima pravo na opunomoćenika koji će biti plaćen iz proračunskih sredstava suda, ona ima pravo na savjete i upozorenja savjetnika koji će joj reći što slijedi, nekog tko će pratiti slučaj zajedno s njom. Ona ima pravo da bude zaštićena od bilo kakve odmazde ili zastrašivanja.”

Na pitanje je li moguće da žrtva nije ispitana, predsjednica Odjela za mladež Županijskog suda u Zagrebu pojašanjava: ‘

‘Kada se uhiti neki osumnjičenik kaznenog djela, ako ga policija dovede k sucu istrage i ako državni odvjetnik zatraži određivanje istražnog zatvora, tada naravno da ne može prije toga biti ispitana žrtva. Međutim, kad se radi o spolnom kaznenom djelu, kad su djeca u pitanju, policija je u roku od tri dana dužna obavijestiti da se takav slučaj dogodio. Kada prijava dođe do državnog odvjetnika, on je dužan sucu istrage predložiti hitno ispitavanje žrtve, u ovom slučaju videolinkom uz posebne stručne osobe koje znaju raditi forenzički intervju.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...