Zubčić Dukiću: “Lažete da osuđujete svaki oblik nasilja, za jednog ste mi nasilnika rekli da je dobar čovjek!”

Brutalni slučajevi nasilja i netrpeljivosti koji se događaju na našim ulicama i odašilju negativnu sliku o Zadru etiketirajući ga kao grad slučaj, nagnali su i gradonačenika Branka Dukića da se obrati javnosti.

– Osuđujem baš svaki oblik nasilja, inzistiram na njegovom sankcioniranju i otvoren sam prema svakom prijedlogu koji će dovesti do prevencijeNe mogu pristati na kolektivnu odgovornost Zadrana koji su od jednom postali „mrzitelji žena” i „ksenofobi” jer to činjenično ne stoji. Pored toliko pozitivnih primjera, zadovoljnih građana i posjetitelja svih nacionalnosti, boja kože i vjerskih i seksualnih orijentacija koji mirno žive i turista koje se redovito vraćaju u Zadar eksces ne može definirati grad, napisao je, između ostalog.

Replicirao mu je Gradski vijećnik SDP-a Jure Zubčić.

“Odgovor gradonačelniku nakon dana i dana šutnje!” prenosimo u cijelosti:

Prije svega lažete da osuđujete svaki oblik nasilja, jer kad sam Vas na gradskom vijeću pitao za osuđenog nasilnika koji je inače pročelnik za socijalnu skrb onda ste odgovorili da je on dobar čovjek. Dakle, ne osuđujete svo nasilje.

Nitko ne pokušava stvoriti krivu sliku o gradu, niti šutjeti. U Zadru se događa što se događa u svim dijelovima svijeta i događat će se bez obzira na vlast ili bilo što drugo. No, ono što je problematično je što nasilnici i silovatelji u našem gradu nastave živjeti normalno, a žrtve su te koje iseljavaju. To je društvena klima u gradu Zadru. Meni je jasno da s pozicije koju obnašate to možda ne možete lako vidjeti, ali je to upravo tako. I teško je to ispraviti, ali je isto tako činjenica da se na tom polju ne radi aposlutno ništa.

I upravo ste to rekli, bitno je kako se kao društvo postavimo prema tome. I upravo je tu ključan problem. Naše, moje i vaše, društvo ovog grada sa svakim novim slučajem reagira sve lošije. I ovdje ne govorim o vašem ili mom krugu prijatelja ili poznanika. Nego o cijelom našem gradu do kojeg mi je stalo i zato ne želim i ne mogu šutjeti.
Imamo problem, i riječima da mi to osuđujemo i da ovdje žive dobri i plemeniti ljudi, što je svakako istina, ne radimo ništa dok to ne pokažemo djelima. Kako vi, tako ja i tako svi naši sugrađani.

A moram vam reći da rješavanju problema ne pridonosi atmosfera koju stvarate prozivanjem za politikanstvo svakog tko o problemu progovori. Pridonosite time onoj šutnji koju nazivate zlom. Nije politikanstvo govoriti o problemu, ne o bilo kojem konkretnom slučaju, već o problemu ovog grada.

I na kraj kažete da će Zadar biti na strani tihe većine. E vidite ni tu se ne slažemo, jer smatram da upravo sada trebamo biti glasna većina koja će jasno reći svoj stav prema nasilju. A ne to nasilje poticati, šutnjom, koju ste nazvali zlom!

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...