Zubčić opet ispravio grafit “Ubi Srbina”: “Autoru, zar ti mržnja donosi bolji posao, bolje zdravstvo?”

Protiv Zadranina Jure Zubčića, koji je prije nešto malo manje od godine dana grafit „Ubi Srbina“ na jednoj fasadi prepravio u „Ljubi Srbina“, podnesena je anonimna kaznena prijava zbog uništavanja tuđe imovine te je više pozvan u policiju na razgovor.

Na Bilom Brigu ovih je dana opet osvanuo ksenofobni grafit koji je zasmetao Zubčiću. Nije se dugo dvoumio, u ruke je uzeo ljubičasti sprej te poruku mržnje u nekoliko poteza pretvorio u poruku ljubavi i zajedništva.

– Da, opet sam prepravio grafit. Ide li vam to na živce? E pa baš mi je drago. Mislite da nište drugo ni ne znam? E pa baš mi je drago. Mislite da sam budala što se izlažem realnoj opasnosti? E pa baš mi je drago da tako mislite. Jer dok god sam vam ja problem. Dok god vam ja idem na živce. Dok god mene smatrate luđakom radi prepravljanja grafita. Dotad naše društvo ima problem. Jer ne idu vam na živce naši sugrađani koji anonimno pišu ove grafite!? O njima ništa? Nisu vam izazvali reakciju? Oni vas ne živciraju? Oni nisu problem? Zapitajte se tko vas i zašto vas živcira. I da, slobodno ponovno svedite priču na rat, na ustaše, na partizane. Nisu autorima problem ni srbi, ni ustaše, ni partizani. Oni su sami sebi problem. Koja je to bolesna zadovoljština kad napišeš grafit koja poziva na ubijanje bilo koga? Što sve u životu možeš korisnog za sebe napraviti i za svoju okolinu, a ti se odlučiš pozivat na ubijanje?, kaže Jure Zubčić.

Autoru grafita poručuje da ga filaju mržnjom, da se ne bavi svojim životom. Postavlja mu pitanje što će mu donijeti mržnja prema bilo kojoj nacionalnosti? “Bolji posao? Bolje obrazovanje? Bolje zdravstvo?”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...