800 volontera za vikend će pošumljavati Kožino koje je prošle godine stradalo u požaru

Više od 800 volontera kampanje Boranka za vikend će pošumljavati požarišta oko Zadra.

Izviđačima iz čitave Hrvatske pridružit će se učenici osnovnih i srednjih škola, branitelji, pripadnici civilne zaštite, planinari i brojni građani iz Zadra i okolice, a u sadnji će pomoći i zadarski župan Božidar Longin te pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut.

Četvrta ovogodišnja vikend akcija pošumljavanja, u sklopu najveće volonterske kampanje pošumljavanja požarišta Dalmacije – Boranka, koju je pokrenuo Savez izviđača Hrvatske, održat će se ovaj vikend na području Zadra. Pošumljavat će se područje zadarskog naselja Kožino koje je prošle godine stradalo u požaru.

Akcija pošumljavanja trajat će dva dana – u subotu, 23. i nedjelju, 24. studenog 2019. godine, u trajanju od 11.00 do 15.00 sati, a lokacija pošumljavanja je zadarsko naselje Kožino, Kožinska cesta – Put Blata.

Organizatori cjelokupne akcije su Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Ravnateljstvo civilne zaštite, a akcija u Zadru održava se uz pomoć Zadarske županije i Grada Zadra.

Davanje izjava za medije predviđeno je u subotu, 23. studenog u 11.15 sati kada je najavljen dolazak na akciju zadarskog župana Božidara Longina i predstavnika Grada Zadra

i u nedjelju, 24. studenog u 11.15 sati kada će se akciji pridružiti pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut zajedno s 40-ak pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite iz Zadra, Rijeke, Splita i Zagreba, a na raspolaganju će biti i predstavnici organizatora i drugih službi.

Na akciji će tokom subote i nedjelje sudjelovati oko 350 izviđača iz ukupno 16 izviđačkih udruga iz Splita (SK Split, SK Marjan, OIP Jadran, OIP Brodosplit i OIP Spinut), Zagreba (OI Sljeme, OI Plamen, OI MP, OI Jarun, OI Javor, OI Borongaj, 28.SDI Dubrava, 15. SDI Tornado, US Savski Gaj) i Krapine (OI Hrvatsko Zagorje).

Uz njih, na akciji će sudjelovati učenici OŠ Zadarski otoci, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Petra Preradovića PŠ Kožino i OŠ Bartula Kašića, zatim srednjoškolci iz zadarske gimnazije Vladimira Nazora, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar i Srednje škole Gračac, a učenicima s područja Zadarske županije pridružit će se i učenici Američke međunarodne škole iz Zagreba.

Akciji će se pridružiti i zaposlenici tvrtki sponzora kampanje Boranka – Arriva, Hrvatska lutrija, INA i DM.

Na akciju sadnje dolazi i 30-ak zaposlenika tvrtke Microsoft Hrvatska, a u sadnji će pomoći i volonteri tvrtki Vermilion energy i Valzor, članovi Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR), planinari, ali i brojni drugi građani s područja Zadra i Zadarske županije koji su se rado odazvali pozivu na volontiranje.

Podršku akciji pružit će djelatnici i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, volonteri Gradskog društva Crvenog križa Grada Zadra, pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, a veliku podršku projektu daju Zadarska županija i Grad Split koji je organizirao za sve volontere besplatne autobuse od zadarskog kolodvora do lokacije sadnje.

U sklopu projekta Boranka održavaju se i edukacije po osnovnim školama. Stručnjaci iz redova izviđača, Hrvatskih šuma, Hrvatske gorske službe spašavanja, Ravnateljstva civilne zaštite i Hrvatske vatrogasne zajednice educiraju osnovnoškolce o osnovama pošumljavanja, zaštiti šuma i prirode, prevenciji požara i učinku klimatskih promjena. Školarci po završenoj edukaciji sudjeluju i u akcijama pošumljavanja kako bi iz prve ruke mogli primijeniti stečena znanja i pomoći u obnovi opožarenih područja.

Ovo je četvrta i pretposljednja velika akcija pošumljavanja požarišta u 2019.  godini u kojoj je, od prošle godine do danas sudjelovalo više od 5,000 izviđača i drugih volontera Boranke koji su posadili oko 50,000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Zadnja ovogodišnja akcija planirana je u subotu, 29.11. u Makarskoj, a glavni organizator je Gradsko društvo Crvenog križa Makarske, uz podršku Saveza izviđača Hrvatske i Hrvatskih šuma.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...