Balkan se trese, stručnjaci upozoravaju: “Ne možemo predvidjeti nove potrese, Jadranska ploča je specifična jer je razlomljena”

Jaki potresi zaredali su se u utorak ujutro na području Balkana. Većina ih se osjetila u Hrvatskoj. Stručnjaci objašnjavaju da se nalazimo na seizmički aktivnom području.

Albaniju su u utorak ujutro pogodila dva potresa. U njima je poginulo najmanje 9 ljudi, a spasioci i dalje pretražuju ruševine, traže nestale. Jaki potresi pogodili su i BiH, a podrhtavanja su se osjetila i u Hrvatskoj. U 10:19 na seizmografima Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježen je vrlo jak potres s epicentrom kod Blagaja u Bosni i Hercegovini. Magnituda potresa iznosila je 5,4 prema Richteru,

Seizmolozi objašnjavaju kako nema razloga za paniku.

“Naše područje, i mi i Albanija, a pogotovo Italija nalazi se na seizmički vrlo aktivnom području, na granici tri tektonske ploče: Jadranske mikroploče, Euroazijske i Afričke. Te se ploče pomiču, naprežu i zapinju jedna o drugu. Energija koja se tako nakuplja u nekom trenu oslobađa se i dolazi do potresa. Je li se sva oslobodila i hoće li toga biti još, to se ne može predvidjeti”, objasnio je Tomislav Fiket, seizmolog sa zagrebačkog PMF-a. Dodaje da je Jadranska ploča i malo specifičnija jer je razlomljena, pa je još teže pratiti njezina kretanja, donosi dnevnik.hr.

Za razliku od onog koji se osjetio u Albaniji, potresi koji su pogodili BiH nisu ipak takvi da bi mogli prouzročiti znatniju štetu.

“Nije baš ugodno osjetiti potres, pogotovo kad netko živi u višim zgradama, ali od potresa ovakve jačine zaista mogu stradati samo neke oronule građevine”, kazao je Fiket.

Potresi koji su se osjetili i u Hrvatskoj uznemirili su građane, ali seizmolog im poručuje: “Ovo je normalna seizmička aktivnost, no građani trebaju znati da se potres može dogoditi bilo kad i bilo gdje te da ga je nemoguće predvidjeti. No važno je da se ne paničari. Kod jačih potresa neke se žrtve događaju upravo zbog panike”, zaključio je Fiket.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...