Bilan: “Dobili smo naputak o produljenju školske godine i nastavi subotom, no postoje mehanizmi kako to izbjeći”

Štrajk ide dalje.

Iako se nazirao kraj, sindikati su potvrdili kako nastave nema ni u ponedjeljak.

Dio javnosti razljutila je informacija kako će dane koji su propustili zbog štrajka učenici nadoknađivati subotama, a moguće je i produljenju nastavne godine u ljeto.

O ovim temama razgovarali smo s Jerom Bilanom, županijskim povjerenikom Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Jučer i prekjučer štrajkalo se u zadarskim školama. Kakav je odaziv u postocima?

Što se tiče postotaka, bitno je naglasiti da on ne pada. Ljudi su i dalje jako motivirani u borbi za svoja prava i povećanje koeficijenata zaposlenih u sustavu osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja.

Što se bitno dogodilo u posljednjih tjedan dana, kako protječu pregovori s Vladom, jeste li optimistični?

Uvijek imam optimizma jer sam takav po naravi. Prošli tjedan je bio jedan važan sastanak iniciran od strane Vlade. Dali su jednu ponudu, međutim ta ponuda nije ono što smo mi očekivali. Naime, kada govorimo o koeficijentima, mi očekujemo 6,11 posto, a Vlada je ponudila svega 2 posto. Bilo je već ponuđeno 2 plus 2 plus 2, ali ne na koeficijente nego na osnovicu. Preko našeg štrajka svi zaposlenici javnih i državnih službi dobili su povećanje plaće od 6,12 posto. Nama je naravno drago, ali to nije ono zbog čega smo krenuli u naše akcije.

Dakle, ne pristajete na tih 2 posto?

Još uvijek čekamo poziv Vlade bi vidjeli hoće li ovaj tjedan biti neke druge ponude. Tada ćemo je dati našim članovima na referendum i vidjeti prihvaćamo li je ili ne. Ukoliko ne, dalje ćemo organizirati akcije i prosvjede.

Štrajk se nastavlja u ponedjeljak, do kada?

U ovom trenutku to ne znam. Do ponedjeljka ima još dana i očekujemo da će Vlada doći s prijedlogom koji bi mogao zadovoljiti obje strane.

Hoće li se zbog štrajka produljiti nastavna godina u ljeto?

Jučer su škole dobile takav naputak od strane ministarstva. Hoće li do toga doći, ja se nadam da neće. Postoji određeni mehanizam koji omogućuje da se nastava nadoknadi kroz godinu. Evo primjerice, moja kolegica je sada u četvrtak i petak na seminaru i ja ću umjesto nje odraditi četiri nastavna sata. Isto tako kada netko ode na bolovanje, mijenjamo kolegu. Dakle, postoji mehanizam koji omogućuje da se kroz godinu kompenzira taj zaostatak.

Znači li to da će učenici morati dolaziti na nastavu subotama?

Ministrica je dala takav naputak, ali svaka će škola osobno donijeti plan kako će nadoknaditi nastavu, odnosno smanjiti zaostatak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...