škola može produljiti školsku godinu

Dane koji su propustili zbog štrajka učenici će nadoknaditi subotama

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Članovi sindikata obrazovanja okupili su se u srijedu na Trgu Republike Hrvatske odakle kreću u prosvjedni hod do Markova trga, gdje će održati prosvjed kako bi još jednom poručili Vladi da ne odustaju od zahtjeva za povećanjem plaća kroz koeficijente složenosti poslova, zbog čega su već 19. dan u štrajku.

Na prosvjednom hodu pod geslom “6. 11. za 6,11 posto” okupilo se oko 2000 članova Sindikata hrvatskih učitelja, Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama i Sindikata znanosti i visokog obrazovanja, koji će prosvjedovati ispred Vlade i Sabora na Markovu trgu.

Prosvjednici su pristigli iz svih dijelova Hrvatske, a dvadesetak autobusa iskrcalo ih je ispred Hrvatskog narodnog kazališta i pritom nakratko usporilo promet. Nose transparente na kojima piše “Ne napredovati znači nazadovati”, “Kol’ko para, takav transparent”, “Mi stvaramo, vi trošite” i opremljeni su zastavama, kapama, kabanicama i zviždaljkama. Povorka će proći Frankopanskom ulicom, Mesničkom, Strossmayerovim stubama do Griča, sve do Trga sv. Marka.

Danas su u štrajku sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj, a pridružili su im se i fakulteti, referade i stručne službe.

U utorak su prosvjetni sindikati održali konzultativan sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja s ministricom Blaženkom Divjak i ministrom rada i mirovinskog sustava Josipom Aladrovićem.

Konačna ponuda Vlade sindikatima u štrajku očekuje se sljedeći ponedjeljak, kazao je tom prilikom čelnik sindikata  Branimir Mihalinec.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu da je produžetak školske godine jedna od četiriju opcija za nadoknadu dana u štrajku tijekom kojih učenici u Hrvatskoj nisu pohađali nastavu, ali radi se o zadnjem koraku ako se uz prva tri ne bi uspjelo doći do 175 nastavnih dana.

Divjak je novinarima uoči užeg kabineta Vlade rekla da će u prijepodnevnim satima njezino ministarstvo poslati upute u sve škole, a zakonom su propisana četiri koraka kako nadoknaditi nastavu.

U obavijesti Ministarstva znanosti i obrazovanja ističe se da su škole dužne samostalno odlučiti o načinima nadoknade.

Nadoknadu nastave subotom mogu održavati osnovne škole koje rade u više od dvije smjene; osnovne škole koje rade u jednoj ili dvije smjene mogu održati nadoknadu subotom samo u tjednu u kojem se zbog nenastavnoga ili neradnoga dana, odnosno održavanja štrajka, nije održala nastava, odnosno ako je u radnom tjednu bilo manje od pet nastavnih dana.

Srednje škole mogu održati nadoknadu subotom ako to zahtijevaju prostorni, organizacijski i drugi oblici rada.

Također, ministarstvo navodi kako škola može odstupiti od utvrđenih rokova za odmor učenika o čemu odlučuje ministar nadležan za obrazovanje na zahtjev škole i županijskoga upravnog odjela.

Divjak: Većina škola će nadoknaditi kroz nastavu subotom

Naposljetku, škola može produljiti nastavnu godinu odlukom županijskoga upravnog odjela nadležnoga za poslove obrazovanja, uz prethodnu suglasnost Ministarstva.

Divjak je ocijenila kako će velika većina škola ispuniti maksimalno šest dana, koliko imaju za nadoknadu, kroz prva dva načina.

Zasad nije opcija da se produžuje školska godina, nego bi to bila zadnja opcija ako se uz prve tri ne bi uspjelo doći do potrebnih nadoknada. Analize ministarstva pokazuju da bez obzira na kalendar svi još uvijek uspijevaju s ove prve tri opcije doći do 175 nastavnih dana.

To se odnosi na situaciju da štrajk ne traje dulje od slijedećega tjedna, jer je u petak idućeg tjedna ciklus u kojem se kod svih pojavljuje šest dana nedostatka. Ako se štrajk nastavi i nakon toga, onda smo u problemu, kaže ministrica.

“U slučaju da bi se ova situacija produžila, a vjerujem da ipak neće, onda bi se u krajnjem slučaju išlo na produžetak školske godine. To ide zahtjevom škole prema ministarstvu kako je zakonom propisano, tamo gdje se na ova prva tri načina, tim redom i prioritetima ne bi uspjelo doći do popunjenja 175 nastavnih dana za škole, odnosno 160 za maturante”, kazala je Divjak.

Podsjetimo, danas, devetnaestog dana štrajka zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, štrajka se u svim školama u Hrvatskoj.

U isto vrijeme, jučer je održan drugi krug pregovora sindikata s Vladom. Do dogovora oko plaća – koji se, čini se, nazire – štrajk se nastavlja prema ranijem planu.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je danas da su poruke nakon jučerašnjih pregovora Vlade i školskih sindikata dobre, te je izrazio uvjerenje da i sindikati uviđaju kako daljnji štrajk više nema smisla jer se plaće povećavaju.

Na pitanje novinara je li Vlada sindikatima, kojima je danas 19. dan u štrajku, na jučerašnjim pregovorima popustila, Marić je odgovorio kako  “ne zna o čemu govori”.  Ponovio je da je Vlada školskim sindikatima dala dobru ponudu, za povećanje osnovice svima za 6 posto, po modelu 2+2+2.

Ostavi komentar koristeći Facebook