u pitanju su praznici

Dani izgubljeni u štrajku bit će nadoknađeni za zimskih praznika?; “Subote ne dolaze u obzir”

Ilustrativna fotografija
Tamni način

Po onome što se može čuti među ravnateljima i članovima sindikata, skorašnji zimski praznici vjerojatno neće biti rezervirani za odmaranje učenika nego će morati ići u školu nadoknaditi nastavne dane izgubljene u štrajku, piše Novi list. U utorak je u cijeloj Hrvatskoj počeo generalni štrajk u svim osnovnim i srednjim školama, a to je i punih tjedan dana koje je svaki đak u Hrvatskoj zbog štrajka izostajao s nastave. Model nadoknade nastave donijelo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja pa školama prepustilo donošenje odluke o tome kako će nadoknada nastave biti organizirana i hoće li zbog toga stradati subote ili će malo zakinuti neke od školskih praznika.

Ravnatelji škola koji su razgovarali s Novim listom preferiraju drugo rješenje, dakle školske praznike. Za njih nadoknađivanje subotama ne dolazi u obzir jer smatraju da bi vikendi trebali ostati rezervirani za druženje i odmor roditelja i djece. Ravnatelj OŠ Brestje iz Zagreba, Miše Kutleša, kazao je da odluku o nadoknadi još nisu donijeli jer se čeka završetak štrajka kako bi se saznalo koliko dana treba nadoknaditi.

Najmanje posljedica imala bi nadoknada za vrijeme zimskih praznika?
Slično razmišljaju i u Udruzi srednjoškolskih ravnatelja. Suzana Hitrec, njihova predsjednica, kaže kako čekaju završetak štrajka da bi mogli donijeti odluku o nadoknadi. Hitrec kaže da će se odluke donositi na razini županija jer su u skladu s Odlukom o početku i završetku školske godine sva odstupanja na županijama, i usuglašavaju se s Ministarstvom. Predsjednica Udruge srednjoškolskih ravnatelja tvrdi da se sada već nagomilalo dana i da se ne radi o jednoj ili o dvije radne subote jer bi u tom slučaju nadoknada vikendima prošla.

“Da se radi o jednoj ili dvije radne subote to bi vjerojatno i prošlo, ali nagomilalo se dosta dana. U većem dijelu Hrvatske problem je prijevoz subotom, što je dodatni argument protiv radnih subota. Vjerojatno bi najmanje posljedica bilo kod nadoknada za vrijeme zimskih praznika, jer ljetne ne možemo dirati zbog državne mature”, govori Hitrec.

Svi su skloniji zimskim praznicima

Ravnateljica Zdravstvene škole u Splitu, Mirjana Kurtović, počela je subotom nadoknađivati dane štrajka, no kaže kako je prošla nadoknada subotom iznimka, ne i pravilo.

“Da bi se moglo odraditi nadoknadu subotom, djeca moraju imati jedan cijeli dan u tjednu u kojem nisu imala nastavu. Kako kod nas u školi štrajka 20 nastavnika, prema satnici već znamo da će djeca danas, unatoč generalnom štrajku, imati barem dva ili tri sata. Nadoknada za vrijeme zimskih praznika i za nju je najbolji model, no svaka nadoknada koja dira školske praznike mora proći predviđenu proceduru. Prvo se o tome mora izjasniti školski odbor, pa županijski ured, a on onda dostavlja obavijest Ministarstvu znanosti i obrazovanja i od njega traži dozvolu”, govori ravnateljica Kurtović za Novi list.

Ravnateljica kaže da je nadoknada nastave na ljeto neprihvatljiva jer “obara maturu”, a učenici njene škole ljeti imaju ugovorenu praksu koja traje četiri tjedna. Zaključuje da će po završetku štrajka zbrojiti koliko kojem razredu nedostaje sati i tada će donijeti odluku.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar