Debeli pokrivač na krevetu može uzrokovati opasnu bolest!

Stiglo je ono doba u godini kada je jedina želja ostati kod kuće i zamotati se u topli, mekani, pernati poplun, ali liječnici upozoravaju kako upravo to može uništiti zdravlje.

Kako prenosi LadBible, 43-godišnji Martin Taylor počeo je otežano disati, stalno je bio umoran i nije bio sposoban raditi. Nakon što je uz sve simptome počeo osjećati i vrtoglavicu, u studenom 2016. odlučio je otići doktoru.

Dva mjeseca trajale su pretrage i nitko nije mogao postaviti dijagnozu, a Martinovo stanje bilo je sve lošije. Dovelo je do toga da više nije mogao stajati duže od nekoliko minuta, a po stepenicama se penjao i do 30 minuta jer je svako malo morao sjesti i odmoriti kako bi došao do zraka.

Posjetio je stručnjaka za plućne bolesti u Škotskoj koji mu je dijagnosticirao hipersenzitivni pneumonitis (alergija na nešto iz okoline), a ubrzo se otkrilo da je u pitanju ptičje perje iako je u kući imao samo psa i mačku.

Liječnicima u Škotskoj nije dugo trebalo da shvate kako je Taylor alergičan na svoj novi poplun ispunjen perjem, s obzirom na to da su se simptomi pojavili nakon što je bacio sintetički i kupio ovaj.

Počeo je uzimati steroide i promijenio je posteljinu, a kaže kako je ova terapija već nakon dva dana počela djelovati. Trebalo mu je ukupno godinu dana da simptomi potpuno nestanu i da se vrati starom, normalnom načinu života.

U svom izvještaju iz bolnice rekao je: “Dok se počelo sumnjati kako sam alergičan na perje iz popluna, zamijenio sam ga hipoalergenskim. Steroide sam uzimao 12 mjeseci, a svako malo smo mijenjali dozu. Napokon sam ih mogao prestati potpuno uzimati. Moja razina kisika je otprilike 97, 98% što je normalno za nekoga mojih godina, a vrtoglavice se nisu uopće više javljale. Život mi je skoro pa isti kao prije dijagnoze.”

Liječnici su to stanje prozvali “plućima od perja” i upozoravaju druge liječnike da budu na oprezu.

Istraživanja objavljena na BMJ-u predlažu liječnicima da pitaju svoje pacijente o posteljini koju imaju kako bi spriječili ovakve situacije, piše Večenji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...