Liječnici upozoravaju

Debeli pokrivač na krevetu može uzrokovati opasnu bolest!

Pixabay/ZARAPIX
Tamni način

Stiglo je ono doba u godini kada je jedina želja ostati kod kuće i zamotati se u topli, mekani, pernati poplun, ali liječnici upozoravaju kako upravo to može uništiti zdravlje.

Kako prenosi LadBible, 43-godišnji Martin Taylor počeo je otežano disati, stalno je bio umoran i nije bio sposoban raditi. Nakon što je uz sve simptome počeo osjećati i vrtoglavicu, u studenom 2016. odlučio je otići doktoru.

Dva mjeseca trajale su pretrage i nitko nije mogao postaviti dijagnozu, a Martinovo stanje bilo je sve lošije. Dovelo je do toga da više nije mogao stajati duže od nekoliko minuta, a po stepenicama se penjao i do 30 minuta jer je svako malo morao sjesti i odmoriti kako bi došao do zraka.

Posjetio je stručnjaka za plućne bolesti u Škotskoj koji mu je dijagnosticirao hipersenzitivni pneumonitis (alergija na nešto iz okoline), a ubrzo se otkrilo da je u pitanju ptičje perje iako je u kući imao samo psa i mačku.

Liječnicima u Škotskoj nije dugo trebalo da shvate kako je Taylor alergičan na svoj novi poplun ispunjen perjem, s obzirom na to da su se simptomi pojavili nakon što je bacio sintetički i kupio ovaj.

Počeo je uzimati steroide i promijenio je posteljinu, a kaže kako je ova terapija već nakon dva dana počela djelovati. Trebalo mu je ukupno godinu dana da simptomi potpuno nestanu i da se vrati starom, normalnom načinu života.

U svom izvještaju iz bolnice rekao je: “Dok se počelo sumnjati kako sam alergičan na perje iz popluna, zamijenio sam ga hipoalergenskim. Steroide sam uzimao 12 mjeseci, a svako malo smo mijenjali dozu. Napokon sam ih mogao prestati potpuno uzimati. Moja razina kisika je otprilike 97, 98% što je normalno za nekoga mojih godina, a vrtoglavice se nisu uopće više javljale. Život mi je skoro pa isti kao prije dijagnoze.”

Liječnici su to stanje prozvali “plućima od perja” i upozoravaju druge liječnike da budu na oprezu.

Istraživanja objavljena na BMJ-u predlažu liječnicima da pitaju svoje pacijente o posteljini koju imaju kako bi spriječili ovakve situacije, piše Večenji list.

Ostavi komentar koristeći FacebookListen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar