Dogovorili se Vlada i sindikati javnih službi; Veće plaće, božićnice, otpremnine…

Ministar rada Josip Aladrović izjavio je danas nakon sastanka sa sindikatima državnih službi da su Vlada i sindikati postigli načelni dogovor o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru o osnovici za plaće i materijalnim pravima, poput božićnice i regresa, u idućoj godini.

“Načelni dogovor je postignut. Definirali smo iznos osnovice, dinamiku osnovice. Sindikati su imali preference da to bude nešto više, ali pregovori su se odvijali sa shvaćanjem situacije i sa željom za dogovorom”, rekao je Aladrović dodavši da je zadovoljan postignutim dogovorom koji će potpisati idućeg tjedna.

Upitan je li to poruka sindikatima obrazovanja, koji su u štrajku već gotovo mjesec dana, uzvratio je da ne bi na takav način slao poruke.

“Mislim da ćemo te poruke slati na sastanku direktno. Mi smo ovdje postigli dogovor koji mora proći sindikalna tijela, ali vjerujem da smo postigli dogovor”, tvrdi Aladrović.

Što se tiče ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak i njihovih nedavnih razmirica oko preuzimanja odgovornosti za štrajk u školama, novinari su ga upitali je li to znak napukline u koaliciji, no Aladrović kaže da ne bi govorio ni o kakvoj napuklini.

“Svatko od nas ministara se bavi svojim resorom. Svatko od nas ministara treba se baviti svojim resorom, a ne prati ruke od toga”, ocijenio je.

Čelnik Sindikata državnih službenika Boris Pleša rekao je kako je napravljen pomak prema zahtjevu sindikata u vezi dinamike povećanja osnovice po modelu 2+2+2.

Vladin prijedlog bio je da to bude 1. srpnja, a sindikati su ispregovarali da to bude 1. siječnja, 1. lipnja i 1. listopada 2020., kako bi cjelokupni iznos povećanja bio isplaćen tijekom iduće godine, tumači Pleše.

Za božićnicu i regres dogovorili su se da iznose po 1500 kuna.

Također, dogovoreno je da se otpremnina više neće vezati uz proračunsku osnovicu od 3300 kuna, već se za obračun za odlazak u mirovinu računa osnovica za obračun plaće. To će značiti relativno značajno povećanje otpremnine za odlazak u redovnu mirovinu, tvrdi Pleše.

Danas slijede i pregovori vlade sa sindikatima javnih službi, a na sastanku se ne očekuju predstavnici sindikata obrazovanja jer oni ne žele sudjelovati tamo gdje se pregovara prvenstveno o osnovici, budući da traže povećanje koeficijenata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...