Balkan jutros tresu potresi jačine iznad 6 po Richteru; U Albaniji se urušile zgrade, jedna osoba poginula, preko 70 ozlijeđenih

Prema informacijama Europskog mediteranskog seizmološkog centra, epicentar se nalazio pet kilometara od Drača u Albaniji na dubini od oko 10 kilometara.

Potres su osjetili građani svih zemalja na Balkanu, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, Kosovo, Sjevernu Makedoniju pa čak i Italiju i Bugarsku.

Jačina potresa prema EMSC-u iznosila je 6,4 po Richteru i taj je potres zabilježen u 3:54 sata, dok je drugi jačine 5,3 po istoj ljestvici zabilježen u 4:03 sati.

Prema svemu, ova dva potresa mogla bi prouzročiti značajnu materijalnu štetu oko područja epicentra, pa čak i ljudske žrtve.

Kako je vidljivo iz mape EMSC-a, područje Albanije i Grčke jutros je pogodilo nekoliko potresa jačine iznad 5 po Richteru.

Glasnogovornik albanske vlade rekao je za Reuters da je najveća šteta na zgradama u Draču a da je nekoliko ljudi primljeno u bolnicu u Tirani.

Upitan ima li žrtava, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova rekao je: “Rečeno mi je da nema nijedna”.

Talijanska agencija ANSA objavila je da se potres osjetio u talijanskim regijama Puglia i Basilicata na jugu zemlje.

Snažan potres magnitude 6,4 po Richteru koji je u utorak rano ujutro pogodio Albaniju oštetio je kuće, a stanovnici u Tirani pobjegli su na ulice, neki s bebama u rukama.

Epicentar potresa bio je između Drača i prijestolnice Tirane, na deset kilometara dubine.

Oko 7 sati ponovno se treslo u tom području. Deveti je to u nizu potresa koji se osjetili u tom dijelu u posljednjih 10 sati, javlja EMSC.

Seizmolog Krešimir Kuk kazao je za N1 kako se kod ovako jakih potresa tlo još dugo trese.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...