Gastro vodič 2. dio; Hot dog sa šiš ćevapom, ljuta slavonska kobasica s grahom, svjetska ponuda gina i whiskeya…

Iz TZ grada Zadra šalju gastro ponudu advenstkih kućica, 2. dio. Ne zna se što je bolje, hot dog sa šiš ćevapom, ljuta slavonska kobasica s grahom ili svjetska ponuda gina i whiskeya.

Pa evo što se nudi.

“Viking 1”

Ekipe kućica “Viking 1” i “Viking 2” koje predvodi zadarski ugostitelj Dino Bašić, vlasnik Konobe “Misterija” kod Četiri kantuna podijelili su posao tako da “Viking 1” priprema slana i mesna jela, a “Viking 2” slatka. Mnogi Zadrani već poznaju ponudu “Vikinga” iz prijašnjih godina jer su svaki put, pa tako i ovaj, uz ostala jela poput odlične kobasice od divljači, ramstek i pilećih sendviča, pripremali i svoje kreativne verzije hod-doga.
Saši Beganu, chefu Restorana “Foša” u Zadru, Dino i ekipa su pripremili Bosanski hot dog, Riječ je zapravo o vrhunskom šiš ćevapu od čiste junetine kojeg serviraju u toplom pecivu i s otopljenim sirom sjeckanom kapulom.

“Ovo je drugačija i zanimljiva verzija hot doga, ćevap je izvrsnog punog  okusa, sir se idealno razlijeva po pecivu, a kapula ide uz sva bosanska jela s roštilja” kazao je Began nakon prvog zalogaja.
“Viking” ima odličan izbor pića, vina i likera a  Dino nam je još rekao kako će povremeno ponuditi  neka iznenađenja poput, petkom, škampe pržene u pivskom tijestu i grilanu svježu tunjevinu.

“Viking 2”

Ova je kućica je slastičarna i odlično opremljeni bar u malom. Uz palačinke u više verzija i druge slastice u njezinoj se ponudi ističe austrijski specijalitet germknedla. Ova je slastica omiljena na austrijskim i švicarskim skijalištima, kalorična je i zasitna pa je idealna za hladnije dane. U knedli od tijesta skrivena je marmelada od šljiva, a onda teta Mira, glavna slastičarka ekipe “Vikinga”, sve zalije s bogatom kremom od vanilije te pospe s makom.

“Ovo jelo sigurno više vole stariji gosti, a okusi baš asociraju na snijeg, skijanje, zimu. Slastica je zanimljiva jer se reda i spaja više okusa, najprije krema s makom, pa obareno tijesto i onda kao iznenađenje stiže odlična marmelada. “Odlično.” opisao je jelo chef Saša Began i zamolio neko toplo slatko piće na što mu je Dino Bašić ponudio perfektni kuhani “Hendrix” gin kojeg je nazvao – Bombaj. Sjeo nam je odlično.

“Slavonska čarolija”

Bračni par Irena i Josip Jerković, inače vlasnici Konobe “Dalmacija” u Kampo Kaštelu, i ove su godine donijeli naramak slavonskih čarolija na Trg Petra Zoranića. Lani su već osvojili priznanje za najbolju kobasicu Adventa pa ni naš tim nije odolio pa je od mlade Anđele koja kuha i poslužuje u ovoj kućici naručio naizgled neobično jelo – pikantnu slavonsku kobasicu sa zapečenim grahom koji su umotani u tortilju. Doduše, primljivo je izgledao i buncek u pecivu, ali se slavonsko-meksička kombinacija pokazala pravim pogotkom.
“Ovo je prava muška dobro začinjena kobasica koja se sjajno spojila s ne pretjerano začinjenim grahom. A tortilja je ispravno tostirana. Bomba!” oduševio se chef Saša Began kojem neki put treba i malo odmaka od ribljih i fine dining koje kreira u “Foši”.
A nakon prave muške kobasice stiglo je i pravo muško piće – Hot bećarac. Pazite sad što sve ide u  ovaj topli cocktail:  sok od jabuke, rakija lozovača, Julischka – rakija od šljive i kruškovca, cimet, anis, klinčić i – ljute papričice. Nakon ove pikantne degustacije Saša i društvo ipak nisu bili ljuti nego – dobro zagrijani!

“MOONSHINE”

Šarmantna Melita Orčić, koja sa svojim momkom Dinom Ivankovićem, drži kućicu “Moonshine” istovremeno je i kuharica i poslužiteljica,  uz osmijeh je Saši Beganu i ostatku ekipe servirala  domaću slavonsku kobasicu u pecivu sa senfom i kečapom, a potom i domaću čokoladnu tortu. Tiha sumnja da ćemo dobiti nekakve konfekcijske zalogaje pokazala se potpuno pogrešnom. Kobasica je spravljena od vrhunske sjeckane svinjetine s odličnim omjerom masnoće, a torta s pravom nosi naziv “Bakina torta”, te se iz prve vidjelo da je pripremljena od najboljih sastojaka.
“Neobično je za slavonsku kobasicu da nije pikantna, ali u ovom je slučaju to dobro jer bi ljutina pokrila okus kvalitetnog mesa. Mekana je i podatna i ne trebaju joj nikakvi drugi dodaci osim senfa i kečapa. U ovoj kobasici mogu uživati i djeca i odrasli. A torta je sočna, intenzivno se osjeti okus tamne čokolade, to je čokoladna torta kakva treba biti, možda i ukradem recept za “Fošu” kazao je Began.

I dok smo pogledom tražili što bi još izdvojili iz ponude “Moonshine” kućice Melita nas je gotovo šokirala: s polica je skinula valjda desetak boca pića, redom vrhunskih premium ginova sa svih strana svijeta te japanskih whiskeya. A za gin kombinacije Melita nam je još iznijela i nekoliko vrsta vrhunskih tonika kakve ćemo rijetko gdje nu Zadro pronaći. Na kraju nam je otkrila tajnu ove vrhunske ponude: njezin momak Dino je voditelj dućana s pićima “Moonshine” na Branimirovoj obali (kod ‘ljepotice’), trgovina je odlično opremljena pa je dio te ponude tako i stigao na zadarski Advent.

“ĐINO”

Adventske kućice “Đino” i “Kiara” na Trgu Petra Zoranića pripadaju istom vlasniku, Ivu Kurtinu, vlasniku poznate  Konobe “Karuba” na Poluotoku. Svaka od Ivinih kućica ima vlastitu gastronomsku priču, a skupa se nadopunjuju u jedinstvenu i raznovrsnu ponudu kao što se nadopunjavaju ekipe  obje kućice – svima poznati zadarski kuhar Jabuka, te Bobi i Goran. “Đino” pokriva slatki dio “Karubinog” adventskog kompleksa s fritulama, kroštulama i palačinkama, ali i fast food ponudu: frigana krilca u slatko-kiselom ili ljutom BBQ umaku, piletinu sa sirom i kebab, a kao najbolje jelo u “Đina” Kurtin je odabrao hamburger “Đino” – juneći burger  s odličnom zaprženom vratinom koja jelu daje specifičan i pun okus te sirom s umakom po izboru u toplom pecivu.
“Đino” nudi kuhani mirisni merlot, zadarsko točeno pivo “Donat” te široku  paletu istarskih premijum rakija i likera.

“KIARA”

Kućica “Kiara” je, uvjetno rečeno, ozbiljniji dio “Karubine” gastro priče. Zašto? Zato što u njoj ova ekipa pripravlja ozbiljna služena jela za prave ljubitelje tradicijske kuhinje i u njoj se svaki dan nudi nešto novo. Kontinuitet su domaće divenice od čistog svinjskog mesa iz radionice majstora Jabuke koje mogu biti poslužene u sendviču, s fažolom ili kiselim kupusom. Međutim, u “Kiari” se kuhaju i različita druga jela idealna za podjednako za bogatu marendu ili obilan ručak: sarme, fažol, tripice…
Međutim, domaćin Ivo Kurtin našoj je ekipi ponudio sjajni bianco bakalar, spravljen i začinjen na tradicionalni način starih zadarskih kuharica, s krumpirom, malo češnjaka i petrusimula,soli, papra te obilno dobrog maslinova ulja.
Ali, to nije bilo sve. Kuhar Jabuka se pojavio s porcijom tek zapečenog bijelog fažola sa suhim mesom u keramičkoj posudi. Sve odluke o dijetnoj spizi ili ribi petkom pale su u vodu…

“PLAN B”

Ivanka Jukić, vlasnica sinjske tvrtke “Ispeci pa reci” četvrti je put na zadarskom Adventu. Svi već poznaju njezine slastice iz vlastite proizvodnje – limuncine, arancina i kotonjatu, zaboravljene stare kućne proizvode kojima su se djeca sladila prije nego su nam bili dostupni industrijski slatkiši od umjetnih bojila i aroma. U Ivankinoj ponudi su i ušećereni bajami, svježe pečene palačinke s raznim dodacima te fritule. Mali je to šareni raj za klince jer tu svatko od njih može naći nešto po svojoj volji.

“KOD ROĐEE”

Mladi konobar Ante je domaćin u ovoj kućici vlasnika Mladena Suraća i iz prve je kao najbolju kobasicu iz svog velikog kotla izvukao onu koja nosi naziv Domaća. Ali, ima ih tu raznih vrsta i okusa: debrecinski, kranjskih, bijelih, slavonskih, onih punjenih sirom i ljutih koje Ante služi u pecivu sa senfom. A spremit će vam još i brzi hamburger i hot dog.
Uz to će vam, za desert ponuditi fritule, a za piće kuhano vino ili rum punč i kao iznenađenje i posebnost ove kućice – vruću čokoladu.

“KOD RUDOLFA”

Ugostitelj Ivo Olić, koji ljeti na plaži u Ljupču ima veliki beach bar odlučio se ponudu svoje adventske kućice “Kod Rudolfa” svesti na uzak izbo kobasica ali – onih najboljih na tržištu. Dvije vrste je našao u mesnici “Vodopivec” u Labinu  koja mu priprema Craft, klasičnu mesarsku kobasicu, svinjsko meso začinjeno samo bijelim paprom, korijanderom i solju te Pikant istarsku u koju ide crvena paprika, koromač, češnjak i crni papar, a koja je vrlo slična tradicionalnoj španjolskoj svinjskoj kobasici. Inače, mesnica “Vodopivec” je u nekoliko navrata dobila priznanja za svoj burger koji je proglašen najboljim u Hrvatskoj.
Tu je i treća, odlična Zadarska bijela divenica iz produkcije mesnice “Lukin”.

Olićev konobar Bepo služi sve vrste kobasica s na panceti dinstanim kiselim kupusom u pecivu zadarske pekare “Viktor”.

– Ovo su kratkotrajne kobasice, znači da u sebi nemaju konzervansa. Tako su zdravije i ukusnije, a po količini koji skuhamo i prodamo očito mnogima odgovaraju, pogotovo navečer uz pivo – rekao nam je Olić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...