I dalje je na snazi crveni meteoalarm, najavljeni orkanski udari i još puno kiše; Kada stiže smiraj?

Proteklih nekoliko dana, gotovo u svim svim dijelovima Hrvatske ne manjka kiše – čak štoviše, ima je i previše pa su tako neki gradovi, poput primjerice Rijeke i nekih u Istri skoro pa poplavljeni. No, tegoba zbog kiše imaju i stanovnici metropole pa su vatrogasci i druge službe u pripravnosti. Čeka li nas još kiše? Odgovor je nažalost pozitivan. Kako prognozira HRT-ov meteorolog Zoran Vakula, zbog daljnjeg porasta vodostaja i izlijevanja još više potoka i rijeka nego do sada, u nedjelju su moguće bujične poplave i poplavljivanje riva zbog jakog i olujnog, čak organskog juga.

Vakula prognozira da će relativno tople temperature ostati i sljedeći tjedan, a vjerojatno će biti prisutne i više tjedana. Zbog temperature će, unatoč većinom suhom i djelomice sunčanome vremenu, patiti Slavonci, Baranjci i Srijemci jer će im uobičajene aktivnosti za ovo doba godine biti otežane. Dakle, nastavlja se za mnoge nepovoljno vrijeme, osobito u nedjelju i ponedjeljak na Jadranu i područjima uz njega, gdje će biti znatno kišovitije i vjetrovitije nego u sjevernijim krajevima. Stoga će i dalje biti poremećaja u pomorskom prometu, a i poplavljenih dijelova obale, pri čemu će i vodostaji mnogih rijeka rasti, osobito u gorskoj i dijelu središnje Hrvatske.

Crveni i narančasti meteoalarm, što znači opasno i izuzetno opasno vrijeme, upaljeni su za nedjelju za područje priobalja.

Kišna nedjelja na Jadranu

U nedjelju će samo Slavonija, Baranja i Srijem ostati pošteđeni vremenskih neprilika, te ostati bez upozorenja na moguće opasne vremenske pojave. Veći dio dana bit će suho i promjenljivo oblačno, uz najvišu temperaturu između 17 i 20 °C, najavljuje meteorolog DHMZ-a Tomislav Kozarić. Puhat će umjeren, u Podunavlju i jak jugoistočnjak. U središnjoj Hrvatskoj također promjenljivo oblačno, a s jačim naoblačenjem kiše će biti uglavnom u drugom dijelu dana, osobito navečer, kada lokalno može biti i obilnija. Vjetar slab i umjeren jugoistočni, a najviša temperatura od 15 do 18 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu i dalje upozorenja na obilnu kišu, te olujno i orkansko jugo. Valovi će ponegdje biti veći i od 5 metara. Kiše i grmljavine bit će osobito sredinom dana i poslijepodne, kada će jugo slabjeti i okretati na jugozapadnjak i zapadnjak, a more se smirivati. Temperatura zraka većinom od 14 do 19 °C, u gorju i niža. U Dalmaciji većinom između 15 i 20 °C, uz jako i olujno jugo, na moru s orkanskim udarima i ponegdje također uzburkanim morem. Uz novo jače naoblačenje kiše, pa i uobliku pljuskova s grmljavinom, bit će glavninom u drugom dijelu dana, nerijetko i uz velike količine kiše, a jugo će tada početi slabjeti.

Na jugu Hrvatske umjereno do pretežno oblačno, povremeno s kišom, prema kraju dana intenzivnijom, uz grmljavinu. Puhat će jako i olujno jugo, a temperatura uglavnom biti između 17 i 20 °C. I u novom tjednu nestabilno, većinom uz jugo, te relativno toplo.

Vremenske (ne)prilike u ponedjeljak i utorak

U ponedjeljak na Jadranu smirivanje vremena, no uz umjereno, u utorak ponovno i jako jugo – vrijeme se ni idući tjedan neće stabilizirati. Uz dosta oblaka, povremeno će i dalje biti kiše, ali većinom u manjim količinama nego prošlih dana.

Podjednako će biti i u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, te u gorju, dok će u sjevernijim kopnenim krajevima kiša u ponedjeljak uglavnom prestati, a ponovno je u mnogim mjestima najvjerojatnija u srijedu, kada je ponegdje moguća magla. Oprez je i dalje nužan zbog porasta vodostaja većih rijeka. Temperatura zraka u manjem padu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...