I privatni sektor ide u štrajk? Neće plaćati porez; “Nesmiljeno nas gulite i gazite!”

Početkom idućeg tjedna, 2. i 3. prosinca, Udruženje zaposlenika i poslodavaca privatnog sektora organizira “Prvi financijski štrajk privatnog sektora” koji ima za cilj da oni koji se priključe bojkotiraju sve uplate prema državnom i lokalnim proračunima te ne plaćaju PDV, porez na dobit, doprinose za mirovinski i zdravstveni sustav i režije.

Udruženje trenutačno funkcionira samo na društvenim mrežama, piše Glas Istre. Organizator i glavni inicijator štrajka privatnika, čakovečki poduzetnik Darko Zver, tvrdi da će inicijativa s Facebooka uskoro prerasti u Udrugu s ciljem stvaranja pritiska na Vladu, a sve radi poreznog rasterećenja privatnog sektora, kao glavne lokomotive državnih financija.

“Nije nam cilj stopirati isplatu mirovina ili plaće javnom sektoru. Želimo potaknuti Vladu da se napokon porezno rastereti hrvatski poduzetnik i zaposlenik u privatnom sektoru. Upravo je to sektor iz čijeg se rada financira kompletan javni sektor (obrazovanje, zdravstvo, policija, vojska), a kojeg se nesmiljeno porezno guli i društveno gazi u zadnjih 30 godina”, rekao je Darko Zver za Glas Istre.

Podijeljena mišljenja o akciji
Proveli su također i kratku anketu među pulskim poduzetnicima koja je pokazala podijeljenost mišljenja o najavljenom štrajku privatnika. Neki su im odmah kategorički odgovorili da ne podržavaju taj štrajk, bez konkretnog objašnjenja, neki su prvi put čuli za inicijativu, a neki kažu da će vjerojatno podržati akciju.

“Prvi put čujem da se privatnike poziva na obustavu plaćanja i iskreno ne znam kako inicijatori to misle koordinirati i kako bi se to konkretno štrajkalo? Činjenica je da smo mi privatnici prvi na udaru i kao da živimo u nekom paralelnom svijetu, točnije kao država u državi. Mi punimo proračun, a ova nas država destimulira i stalno kažnjava”, rekao je jedan pulski poduzetnik.

“Čula sam za inicijativu, ali zasad ne bih ništa komentirala jer nemam vremena. Moram raditi. Vidjet ću još hoću li se priključiti tom štrajku”, rekla je jedna pulska poduzetnica za Glas Istre.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...