Izdan crveni alarm za Dalmaciju; Stižu jake oluje i pijavice, DHMZ objavio novo upozorenje

U skladu s prognozama i upozorenjima, ostvarile su se iznimno nepovoljne vremenske prilike na Sredozemlju, pa i u Hrvatskoj. Zbog djelovanja snažne ciklone koja se premješta preko naše zemlje pale su znatne količine oborine, osobito na Jadranu te u predjelima uz Jadran: unutrašnjosti Dalmacije, Gorskome kotaru i Lici te unutrašnjosti Istre, objavio je Državni hidrometeorološki zavod u novom priopćenju.

Posebno je velike probleme uzrokovalo olujno i orkansko jugo, zbog čega je prekidan pomorski promet, poplavile su mnoge rive i prometnice, a vjetar je prouzročio veliku materijalnu štetu.

O snazi juga najbolje govori i podatak da je Hrvatski hidrografski institut 12. 11. 2019. u 16 sati izmjerio rekordni val na Jadranu! Ovaj val zabilježen je u akvatoriju Dubrovnika, pokraj otočića Sv. Andrija. Maksimalna visina vala iznosila je Hmax = 10,87 m.

Rastu vodostaji rijeka

U skladu s najavama, tijekom ponedjeljka i jučerašnje noći vodostaji rijeka su znatno porasli u Istri i Primorju, Gorskom kotaru, Lici te u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti.

Rijeke u Istri i dalje rastu u skladu s oborinama. Vodostaji gornjeg dijela toka Kupe su tijekom jučerašnjeg dana znatno rasli, a trenutno su u stagnaciji. Sutla i Krapina su također znatno rasle jučer, a trenutno su u opadanju.

Nepovoljno vrijeme nastavit će se i u drugoj polovici tjedna

Danas i u petak kiše će biti manje, a u sjevernim će predjelima često i izostati. Jugo će sredinom tjedna kratkotrajno oslabjeti. Međutim, već u petak s jačanjem nove ciklone sa zapada Sredozemlja u naše će predjele sve izraženije stizati vlažan i vrlo nestabilan zrak. Jugo će ponovno ojačati i biti jako i olujno, osobito za vikend. Kiša će biti česta, a na Jadranu i uz njega i obilna.

Uslijed obilnih oborina i u susjednoj Sloveniji te porasta Sutle i Krapine, rijeka Sava raste te se tijekom četvrtka, 14. 11. 2019., očekuje prolazak vrha prvog vodnog vala gornjim dijelom toka Save, kada bi vodostaji u Zagrebu mogli dosegnuti pripremno stanje obrane od poplava. Uslijedit će kratkotrajno opadanje vodostaja do vikenda, kada će najvjerojatnije nova značajna količina vode stići Savom iz Slovenije uz doprinos Sutle i Krapine. U gornjem toku Save vodostaji će ponovo rasti uz moguće ponovljeno dosezanje mjera obrane od poplava. S obzirom na sporiji tok rijeke Save nizvodno od Zagreba, porast vodostaja će trajati dulje te je također moguć ulazak u mjere obrane od poplava koje će ovisiti o dotocima pritoka, piše portal Index.

Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu imaju sličnu dinamiku rijeci Savi – tijekom sutrašnjeg dana bi mogli dosegnuti vrh vodnog vala, nakon čega bi moglo uslijediti opadanje, ali uz ponovni porast tijekom vikenda kada bi mogli dosegnuti i mjere obrane od poplava.

I rijeka Una reagira na oborine svojim porastom vodostaja i nastavit će rasti tijekom sutrašnjeg dana uz moguće dosezanje pripremnog stanja obrane od poplava u Kostajnici, nakon čega će tijekom petka vjerojatno blago opadati. Tijekom vikenda je moguć ponovni porast vodostaja rijeke Une.

Nakon kratkotrajnog smirivanja vremena i opadanja vodostaja za vikend nas ponovno očekuje porast vodostaja u Istri i Primorju, u Gorskom kotaru, Lici te u Dalmaciji i njenoj unutrašnjosti.

Na kraju, preliminarna prognoza ukazuje na to da bi se kišovito, vjetrovito i razmjerno toplo vrijeme moglo nastaviti u prvoj polovici sljedećeg tjedna.

Nova upozorenja

Meteoalarm je za sutra opet izdao crveni alarm za veći dio Dalmacije zbog olujnog juga, dok je za ostatak obale na snazi narančasti alarm zbog obilne količine kiše.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...