Majci bolesnog djeteta na hitnoj uskraćuju pravo da radi na pola radnog vremena: “Govore mi da sam narkomanka, prostitutka, šalju mi socijalnu službu”

U emisiji “Gradsko zvono” novinarke Željke Čačko gostovala je medicinska sestra Ana Pedišić, koja ravnatelja Predraga Orlovića i dio kolega sa Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, proziva za višegodišnje sustavno maltretiranje na poslu. Ana tvrdi da joj je, osim pogrdnim riječima i etiketiranjem s kojim se suočava svakodnevno, uskraćeno pravo na skraćeni rad u administraciji, na što po zakonu kako majka bolesnog djeteta ima pravo.

Ana, radite kao medicinska sestra, danas progovarate o mobbingu na poslu. Kada su počeli vaši problemi?

– Od 1.6 smo spojeni na Zavod za hitnu medicinu i to je postalo pakao za mene.

Vi ste medicinska sestra, što ste radili?

– Ja sam vam najprije dobila prijelaz ugovora da sam medicinska sestra u kolima, puno radno vrijeme, međutim, ja to nisam uspjela to obavljati jer me bilo strah u istoj prostoriji s osobom koja mene maltretira sa pozivima i posjetama, čak sam podnijela prijavu u policiji, to je bilo 26.5, piše mi u nalazu psihijatra, na kraju sam se psihički razboljela, bilo me strah otići raditi, i onda me ravnatelj dao na komisiju, doktorica je vidjela ne samo da nisam u stanju raditi nego i živjeti, uza sve to saznam da sam od početka imala pravo raditi na 4 sata, nikad mi to nije rekao, nego su me još i mlađe kolegice slale na put da ja dolazim u 2 sata ujutro, ako je sutra jutarnja smjena, nitko ti ne da dan slobodno, ideš raditi kao da se nije ništa dogodilo.

Nije oduvijek bilo tako?

– Bilo je dobro dok je Renata Bek bila ravnateljica, riješavala je stvari na drugačiji način, nije vršila mobbing niti prijetila otkazom.

Vi imate bolesno dijete? Koliko to dijete ima godina?

– Sad će 10 napuniti. Morala sam često ići na bolovanje jer psihički nisam mogla tu situaciju podnijeti ali nije ni kući puno bolje, ja sam danas prvi put izašla vani, ne izlazim iz svoje sobe jer ne vidim izlaz iz ove situacije, svaki dan živim u strahu hoću li dobiti otkaz i onda sam jučer zadnji put poslala i rekla svima, i Kolindi i Bernardu i gradonačelniku neka mi pošalju na kućnu adresu da sam ja dobilataj otkaz i da ja više ne moram strah osjećati tko će meni što napraviti.

Jeste li se ravnatelju žalili na ponašanje kolegica?

– Žalila sam se ravnatelju, pokušala sam mu objasniti, tri puta me izbacio iz ureda, nakon toga sam zvala ekipu Provjerenog, to je bio 11 mjesec prošle godine, došla je Emica i uspjela je nešto riješiti, no desna ruka, Kristina Perinić je ostala. Ravnatelj je onda Jasni dao drugo mjesto, kruže priče da je mjesto izmišljeno jer meni piše u papiru di mi je došla opomena da je ona koordinator medicinske službe, međutim mi svi prvi put čujemo za to radno mjesto, sad je vraćena u sanitet, mada nitko nije dobio obavijest kakvu ona funkciju vrši, sve što ona radi, mimo zakona je.

Vi ste nasuprot tome morali raditi što?

– Moram ići u kombi, ja sam tamo nitko i ništa, kao da sam balavica koja je tek došla i nema pravo glasa, a zapravo sam sveučilišna prvostupnica i posao koji je meni Jasna dala je bio fer jer je ona štitila i sebe i mene jer ako ja sad tu nešto pišem, došla sam u 8, ispunjavam papire odlazim ća, kombijem mogu otići na otok, može biti puno ljudi, moram čekati drugi trajekt, ako je neki agresivni pacijent i ja napravim sat vremena prekovremeno, meni se to ne plaća jer on nije dužan prema zakonu RH to platiti. Onda me ravnatelj proziva da sam namjerno ostala prekovremeno. Zove ga direktorica HZZO-a, no tu se ništa ne mijenja.

Zašto radite na skraćenom radnom vremenu?

– Radi djeteta.

Kakve obaveze imate oko njega?

– Moram radi njegovih terapija, kako je sve krenulo s bolovanjem, on se ne odvaja od mene i rekao mi je da bi najsretniji bio da ne idem na posao.

I ravnatelj i kolegice iz jedne medicinske ustanove nemaju suosjećanja prema tome?

– Ne, otkaz mi je bila namjestila, ne može me vidjeti naslikanu, smatra me konkurenicijom, a iza nje stoje ljudi, ja nemam svoje radno mjesto koje sam prije imala.

Direktno prozivate ravnatelja da krši zakon RH u kojem pogledu?

– Krši najteži prekršaj poslodavca, članak 248 i može biti kažnjen kaznom od 61 tisuće do 100 tisuća kuna ako jednog roditelja djeteta s težim smetnjama u razvoju ne omogući korištenje dopusta ili rad u polovici radnog vremena. Ako roditelju djeteta s težim smetanjama u razvoju koji koristi pravo na rad prema skraćenom radnom vremenu naredi prekovremeni rad, nije da on meni naredi nego se ja ne mogu vratiti, ili mi bez moje suglasnosti promijeni mjesto rada, kad mi je donosio riješenje ja sam se usuglasila jer u njemu nije to pisalo već opis poslova.

U kombiju imate prekovremene, oduži se posao. Što se trebali raditi kao majka bolesnog djeteta?

– Administraciju, ja imam svoje radno vrijeme, papire uredno predam, ovako radi problem meni i sebi, njega zovu s HZZO-a , ali on jednostavno neće.

Doživjeli ste ono najgore što jedna majka može doživjeti, prijavili su vas centru za socijalnu skrb.

– Kažu da se bavim prostitucijom i da sam na opojnim drogama, napravila sam test, nikad nisam ni znala kako se radi narkotest, gotov je u dvije minute.

Hoćete li nam pročitati prijavu?

– Prijava protiv Ane Pedišić, adresa moja (podaci poznati redakciji), i čak i moj OIB , ne znam odakle im to. Molimo vas da kao ovlašteno tijelo napravite izvid na terenu i ispitate uvjete u kojima živi djete neodgvorne i neuračunjive majke. Dijete ima svega 9 godina i svakodnevno je izloženo agresivnim ispadima bijesa majke koja je sklona alkoholu, opojnim drogama i promiskuitetnom ponašanju, oni koji je bolje znaju znaju da ima i dodira sa prostitucijom. Ana Pedišić je dobro poznata i policiji zbog počinjenja raznih prijetnji, optužbi, remećenja javnog reda i mira, fizičkog sukobljavanja itd. Vlastito dijete zanemaruje i koristi ga isključivo za naplatu alimentacije, uvjete u kojima dijete živi možete jasno vidjeti na Instagramu na profilu Angelova Ana, odakle dostavljamo jedan isječak po kojem se vidi kako je fotografiju djeteta stavila pokraj vlastitih fotografija u kojima ističe bujno poprsje što je samo vrh sante leda i koji odaje dojam što se sve događa ispod površine. Zbog zdravlja djeteta poduzmite korake i pokušajte ga spasiti jer u ovim uvjetima neće dobro završiti.

Ravnatelj Predrag Orlović napisao je dopis vašoj odvjetnici. Što u njemu stoji?

– Napisao je, poštovana, budući da sam zaprimio e-mail poštu od Ane Pedišić u kojem proziva djelatnike Zavoda, Kristinu Perinić, moram vas izvijestiti da upravo ona na svojim objavama na društvenim mrežama, vrijeđa svoje kolegice, prema etičkom kodesku medicinskih sestra, osobno sam joj pojasnio da nisam ovlašten riješavati privatne nesuglasice oko bilo kojeg djelatnika pa tako i njezine nesuglasice s Kristinom Perinić i Jasnom Krpinom, na koje se ovaj dopis i odnosi jer se ne događaju na radnom mjestu niti sam do sada dobio prijavu voditelja. Voditelju što god se  obratimo, on kaže da nije nadležan. Ana Pedišić svoje sumnje u nezakonitost rada Zavoda i mene kao ravnatelja zatražila je od brojnih inspekcija i državnih službi, kriminalističke policie i Državnom odvjetništva te se nadam da je dobila potvrdu rada tih službi u kojima je nedvojbeno utvrđeno da su prijave neutemeljene, što znači da je on već njih zvao i napravio da meni stigne pismo da mene nitko ne maltretira, a ja imam sve papire. Nažalost, osnovno sam morao prijaviti prijetnje upućene od njezinog bivšeg supruga te smo kao Zavod morali prijaviti prijetnje upućene Kristini Perinić, nakon dolaska istog u prostoije sanitetskog prijevoza, ovo je preuveličao jer je bivši suprug rekao samo da se ostavi djeteta. Takvo ponašanje utječe na radnu atmosferu i stvara neisgurnost. Od Ane Pedišić se očekuje da sukladno ugovoru koji je potpisala da izršava svoje radne obveze, voditelja sanitetskog prijevoza obavijesti o svom nedolasku na posao, i najavi povratak nakon privremene spriječenosti ista ne čini. Isto se nadam da će se Pedišić ispričati glavnoj sestri i meni zbog uvreda koje nam je uputila. To će se dogoditi preko mene mrtve.

Jeste li vi ikada uvrijedili ravnatelja?

– Jesam, prijavila sam ga policiji i rekla da jedva čekam da netko dođe po njega, odvjetnica je rekla da moraju u lisičinama doći po njega.

Temeljem čega ste ga prijavili?

– Za zlouporabu položaja.

Što piše u vašem odgovoru ravnatelju i na koje je sve adrese odaslan?

– Svima, išlo je Bernardu Maruni, uredu predsjednice, gradonačelniku, ministarstvu i Sanji Sarnavki. “Poštovani, obraćam vam se iz razloga što je gospodin ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zadarske županije, Predrag Orlović, uputio email mojoj odvjetnici Ivani Raspovi iznoseći hrpu neistina. Naime, ravnatelj tvdi da sam  ja na društvenoj mreži vrijeđala njega i glavnu sestru što nije istina, jer želim da vidim točno taj tekst u kojem ja njih vrijeđam, ako je netko nekog vrijeđao to je Kritstina Perinić mene na način da se raspitivala o moja četiri sata ne spominujući mene punim imenom i prezimenom, ali se raspitivala o zakonu. Međutim, kako dotična nije shvatila o čemu se radi sama je zaključila da ja nemam pravo na rad s polovicom punog radnog vremena. Ravnatelj iznosi mojoj odvjetnici kako je on osobno nije nadležan da riješava privatne razmirice mene i Kristine Perinić, međutim ja Kristinu Perinić nisam upoznala na ulici nego na radnom mjestu. Ne radi se o privatnim razmiricama nego o ugrožavanju mog radnog mjesta i moje egzistencije kao i egzistencije moga djeteta. Spominje Jasnu Krpinu da imam neke razmirice s njom. S dotičnom medicinskom sestrom nemam nesuglasice nego sam se jednostavno distancirala od nje i samo postavila pitanje zašto je njoj plaćen magisterij a meni ne. Zar ja nisam jednako djelatnica kao i ona i svi koji su poslali zamolbe, ja do danas nisam dobila nikakvo objašnjenje iz kojeg razloga nisam dobila to pravo, a zakonski rok je bio 8 do 15 dana. Ravnatelj iznosi da sam svoje sumnje u zakonitost njegova rada prijavila brojnim državnim institucijama kao i krim PU i Državnom odvjetništvu te se nada da sam već dobila potvrdu kako je to sve neutemeljeno jer time želi reći kako je on osoba na položaju koja već unaprijed sve zna.

Jeste li dobili ili dali otkaz?

– Njima sam u mailu napisala da želim da ovo sve stane i da bi najsretnija bila da mi se pisanim putem da otkaz jer mene nije briga, radije ću skupljati boce nego se njemu ispričati jer on mene maltretira i zašto da se ja zlostavljaču ispričam?

Iako ste samohrana majka koja skrbi o bolesnom djetetu, spremni ste dati otkaz u državnoj službi. Zašto?

– Moje zdravlje je otišlo predaleko, moje dijete plače, dođe moj bivši muž, odvede me na psihijatriju, ja se sva tresem, ne mogu disati, mogu po tri dana ništa ne jesti, uzmem čašu vode, pušim, pijem kavu, nemam svoj život, nemam volje za društvo, jednostavno me pokopao, i najgore mi je kad odem na posao i baš mi je velika sramota kada sjednem u kola, ne smijem svoju tamnoplavu uniformu nositi, nemam nikakva prava, jedva sam se izborila za predavanje u komori, kao da sam nitko i ništa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...