Marko Miljanić: “Moja rana je rana Škabrnje i s tom ću ranom otići u grob”

Dan obilježavanja stradanja Škabrnje obilježit će se komemorativnim programom u 10 sati. Nakon toga od 10,20 do 10,40 sati sudionici će u Koloni sjećanja krenuti do Spomen-obilježja masovne grobnice. U 10,40 sati najavljeno je polaganje vijenaca na Spomen obilježje masovne grobnice.

Zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položit će izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata. U 11 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služit će se misa za sve stradale u Domovinskom ratu. U 12 sati kreće hodnja do spomen obilježja na mjesnom groblju sv. Luke gdje će se u 12,30 sati položiti vijenci na središnji križ kod spomen obilježja.

Krvavi pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenoga 1991. napadom srpskog agresora, potpomognutim zrakoplovstvom bivše JNA, tenkovima i pješaštvom tzv. Kninskoga korpusa s Ratkom Mladićem na čelu. Nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji način istjerane su žene, djeca i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja.

Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86.

“Hrvatski narod pokazuje da ne zaboravlja nevino prolivenu krv ni Vukovara ni Škabrnje”, kazao je zapovjednik obrane Škabrnje Marko Miljanić.

“Moja rana je rana Škabrnje i s tom ću ranom otići u grob”, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...