More će rasti do 10 metara, nestaju Zadar, Nin, Bibinje, veći dio Šibenika, Skradin…

Kako sada stvari stoje i prema čak i optimističnim predviđanjima, svijet će do 2100. ovakvim tempom biti topliji za 3°C.

Članak objavljen na ovu temu u Proceedings of the National Academy of Sciences of the U.S.A. navodi da će po takvim scenarijima razina mora diljem svijeta do kraja stoljeća porasti za između 4,3 i 9,9 metara u odnosu na prosjeke prije nego drastičnih promjena diljem Zemlje uslijed klimatskih promjena. Samo pet godina otkako se u službenim predviđanjima čak i rast mora od 1,5 metara smatralo ekstremnim prognozama, odjednom ispada da su i umjerena predviđanja nekoliko puta gora od toga, prenosi express.hr.

Što se Hrvatske tiče, na sljedećim ilustracijama pogledajte će se dogoditi s jadranskom obalom u slučaju rasta mora od 9 metara, što je u skladu s izvještajem PNAS-a.

Već i uz rast razine mora od samo jedan ili dva metra, sve rive na Jadranu su poplavljene. U slučaju rasta od 4 metra, po Jadranu je poplavljena i skoro svaka stara gradska jezgra.

Zadru se predviđa rast mora od 9 metara i kao takav skoro da prestaje postojati.

Ono što još nije potopljeno, redovito je devastirano žestokim olujama siline uraganskih. Usput su nestali i Nin, Bibinje, veći dio Šibenika, Skradin.

Ušća jadranskih rijeka su se pretvorila u mrtve zaljeve.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...