MUP o zadarskom policajcu: “Teška povreda dužnosti”, Kuća ljudskih prava: “Zaštitite zviždača!”

Ministarstvo unutarnjih poslova za N1 je pojasnilo sankcioniranje zviždača koji je razotkrio prometni prekršaj bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića.

Zanimala nas je i usporedba sankcija kojima je izložen zviždač sa sankcijama izrečenima za Josipa Ćelića i ostale upletene.

“Možemo potvrditi kako je nakon provedenog izvanrednog nadzora o kojem smo izvijestili 28. listopada, utvrđena sumnja da je snimka prekršaja počinjenog tijekom ožujka ove godine učinjena dostupnom neovlaštenoj osobi od strane policijskog službenika ustrojstvene jedinice koja je utvrdila prekršaj.

Slijedom navedenog, poduzete su radnje kojima su ustanovljena obilježja teže povrede službene dužnosti iz članka 96. stavka 1. točke 5. Zakona o policiji (odavanje podataka iz čl. 35. ovog Zakona neovlaštenim osobama) te je policijski službenik dana 8. studenog ove godine udaljen iz službe i protiv njega će biti podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka. Udaljenje iz službe će trajati do okončanja disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti”, navedeno je u odgovoru Ministarstva unutarnjih poslova.

U tijeku kriminalističko istraživanje u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom

“Također, možemo Vam potvrditi kako je zbog sumnje na učin kaznenog djela koje se progoni po službenoj dužnosti u tijeku kriminalističko istraživanje koje se provodi u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti.

Zakonske odredbe mjera koje su poduzete prema policijskom službeniku su jasno navedene u Zakonu o policiji i odnose se na postupak utvrđivanja odgovornosti za povrede službene dužnosti, tj. postupak prilikom postojanja sumnje u počinjenje teže povrede službene dužnosti policijskog službenika.

Skrećemo pažnju kako Ministarstvo unutarnjih poslova ima institute temeljem kojim policijski službenici, ali i bilo koji drugi građanin, mogu anonimno, pseudo anonimno ili pod punim imenom prijaviti nepravilnosti kako svojih rukovoditelja tako i drugih policijskih službenika, a koji navodi se ispituju te se podnositelja prijave pisano izvješćuje o utvrđenom.

Nadalje, policijski službenici mogu odbiti izvršiti nalog ili zapovijed ukoliko se izvršenjem čini kazneno djelo te o svemu obavijestiti bilo nadređene rukovoditelje bilo Državno odvjetništvo kao nadležno tijelo”, zaključuju iz MUP-a u odgovoru na upit N1 televizije.

Novosel: Skandalozno ponašanje policije prema zviždaču

Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava upozorio je da je skandalozno postupanje policije prema zviždaču koji je razotkrio pokušaj pogodovanja Josipu Ćeliću.

Novosel podsjeća na ovog ljeta usvojen Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji predviđa nekoliko načina na koji se može upozoriti na ne zakonitosti. Jedan od načina je i javna objava, a obzirom da MUP još uvijek nema ustrojen sustav za prijavu nepravilnosti, Novosel smatra da je ovo potpuno logičan potez službenika koji je želio razotkriti trgovanje utjecajem, prenosi N1.

Podsjetimo, zamjenik ravnatelja policije Josip Ćelić u ožujku je uhvaćen u vožnji trostruko bržoj od dozvoljene. Policijski službenici na mjestu događaja su zamjeniku glavnog ravnatelja policije izdali zapisnik o utvrđenoj brzini kretanja vozila, koji je on vlastoručno potpisao te su uredno evidentirali i pohranili snimku navedenog prekršaja. Međutim, potom nisu poduzeli daljnja postupanja radi sankcioniranja zamjenika glavnog ravnatelja, već su to učinili tek nakon što je informacija objavljena u medijima.

RTL je, naime, emitirao prilog u kojem je puštena i snimku iz presretača u Briševu kod Zadra, koja je, navode u prilogu, misteriozno nestala iz MUP-ovog sustava i policijske evidencije.

Ćelić je opovrgnuo da je zataškao prometni prekršaj, ali je priznao da je vozio 166 kilometara na sat cestom gdje je dopuštena brzina 50 kilometara na sat te istaknuo da će, dokaže li mu se zataškavanje, odmah podnijeti ostavku.

Ćelić je potom podnio “zahtjev za razrješenje s dužnosti”, a osim njega je, zbog sličnog prekršaja, na zadarskom području, smijenjen je i načelnik krapinsko zagorske policije Darko Car te šef zadarske prometne policije.

Policija je brzo otkrila tko je iz njihovih redova medijima dao snimku presretača koji je u prometnom prekršaju uhvatio Josipa Ćelića.

Prema navodima MUP-a, policajac PU zadarske počinio je težu povredu službene dužnosti jer je dostavio snimku neovlaštenoj osobi i 8. studenoga je udaljen iz službe, a protiv njega je podnesen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.

Zbog sumnje da je počinio i kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, pokrenuto je i kriminalističko istraživanje koje se provodi u suradnji s nadležnim Državnim odvjetništvom radi utvrđivanja svih relevantnih okolnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...