Na požarištu kod Kožina volonteri posadili 5000 stabala u sadnicama i sjemenu

Požarište u zadarskom naselju Kožino gotovo da je bilo premalo za 400-tinjak volontera Boranke koji su se okupili ovu subotu kako bi pomogli u obnovi šuma koje su uništili požari. Ni mjestimična kiša nije ih omela niti pokvarila raspoloženje volonterima koji su se skupili iz raznih dijelova Hrvatske. Subotnja akcija pošumljavanja dio je najveće volonterske kampanje pošumljavanja požarišta Dalmacije, Boranke, i prvi se puta održava u Zadarskoj županiji.

Savez izviđača Hrvatske, uz pomoć partnera iz Hrvatskih šuma i Hrvatske gorske službe spašavanja, započeo je kampanju Boranka još prošle godine. Ovo je četvrta vikend akcija u ovoj godini, a do sada su se pošumljavala požarišta u okolici Splita i Solina u čemu je do sada sudjelovalo više od 5,000 volontera iz svih krajeva Hrvatske. Širenje akcije na područje Zadra omogućilo je i brojnim volonterima, prvenstveno učenicima osnovnih i srednjih škola iz Zadarske županije, da se pridruže izviđačima u akcijama pošumljavanja požarišta.

Zadarski župan, Božidar Longin, i sam šumar po struci, rado se pridružio volonterima te je i sam pomogao u sadnji sadnica. Zahvalio je svim prisutnima na pomoći te naglasio koliko su šume važne za okoliš i za čovjeka.

Uz stotinjak izviđača, u subotnjoj akciji prisustvovali su učenici OŠ Zadarski otoci, OŠ Šimuna Kožičića Benje, OŠ Šime Budinića, OŠ Petra Preradovića i Područne škole Kožino, srednjoškolci iz zadarske gimnazije Vladimira Nazora, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar i Srednje škole Gračac, a pridružili su im se i učenici Američke međunarodne škole iz Zagreba.

U akciji su sudjelovali i zaposlenici tvrtki sponzora kampanje Boranka – Arriva, INA i DM, a uključili su se i zaposlenici tvrtki Microsoft Hrvatska i Vermillion energy.

Grad Zadar osigurao je besplatne autobuse za sve volontere pa su se akciji pridružili i brojni građani Zadra.

Podršku akciji pružili su djelatnici i stručnjaci iz Hrvatskih šuma i HGSS-a, pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite, a veliku podršku projektu daju Zadarska županija i Grad Zadar.

Akcija pošumljavanja u Kožinu nastavlja se i u nedjelju kada se očekuje dolazak još 250 izviđača iz Splita i Zagreba te 40 pripadnika Ravnateljstva civilne zaštite iz Zadra, Zagreba, Splita i Rijeke predvođenih pomoćnikom ministra unutarnjih poslova, gospodinom Damirom Trutom.

Akcija u nedjelju počinje u 11:00 sati i traje do 15:00 sati, a Grad Zadar za volontere ponovno organizira besplatan autobus koji u 10:30 sati kreće sa zadarskog autobusnog kolodvora.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...