akcija boranka

Na požarištu u Kožinu 800 volontera u dva dana posadilo 10 tisuća stabala

Ilustrativna fotografija
Tamni način

350 volontera Boranke provelo je radnu nedjelju pošumljavajući požarište u Kožinu, čime je uspješno završena još jedna vikend akcija u sklopu najveće volonterske kampanje Boranka. 250 izviđača stiglo je iz Zagreba i Splita kako bi pomogli u obnovi kožinske šume koju je prošle godine progutao požar. Izviđačima se, uz 50-ak drugih volontera, u nedjelju pridružilo i 40 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite MUP-a koji su pristigli iz Zadra, Splita, Šibenika, Zagreba i Rijeke. Zajedničkim snagama, usprkos početnoj kiši koja na sreću nije dugo trajala, posadili su više od 4,000 novih stabala u sadnicama i sjemenu. Time se ukupna brojka zasađenih stabala u akciji Boranka ovaj vikend u Zadru popela na oko 10,000 čime je uspješno završeno pošumljavanje požarišta Kožino veličine cca 6 hektara.

Ukupno je u akciji ovog vikenda sudjelovalo više od 800 volontera, od čega 350 izviđača i 200-tinjak učenika osnovnih i srednjih škola, a akciji su se pridružili i zaposlenici DM-a, INA-e, Microsoft-a i tvrtke Vermilion Energy. Akciju je u subotu osobno podržao i zadarski župan Longin koji je, zajedno sa suradnicima, pomogao u sadnji novih stabala.

Ovo je četvrta vikend akcija Boranke održana ove godine, a pomoć u organizaciji zadarske akcije izviđačima su pružili Zadarska županija, Grad Zadar, Vodovod Zadar, šumarija Zadar i  HGSS – stanica Zadar. Posljednja ovogodišnja akcija pošumljavanja požarišta održat će se iduću subotu u Makarskoj u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Makarske te uz podršku Saveza izviđača Hrvatske i Hrvatskih šuma, a okupit će 300-tinjak učenika iz Makarske.

Uz akcije pošumljavanja požarišta održavaju se i edukacije u osnovnim školama. Stručnjaci iz redova Saveza izviđača Hrvatske, HGSS-a, Hrvatske vatrogasne zajednica, Hrvatskih šuma, Ravnateljstva civilne zaštite i Crvenog križa, kroz interaktivne radionice,  djecu uče o važnosti šuma, zaštiti okoliša i učinku klimatskih promjena.

Kampanju Boranka pokrenuo je prošle godine Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja i Hrvatskim šumama. Do sada je u akcijama pošumljavanja požarišta u okolici Splita, Solina i Zadra sudjelovalo više od 6,000 volontera koji su posadili više od  60,000 novih stabala u sadnicama i sjemenu. Kampanja Boranka zbog svoje je kreativnosti i učinkovitosti već postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u hrvatskoj povijesti, a nedavno je osvojila i najprestižniju europsku nagradu za marketinšku učinkovitost, zlatni Euro Effie te je prva kampanja u cijelog regiji ikad koja je osvojila ovu nagradu.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar