Na požarištu u Kožinu 800 volontera u dva dana posadilo 10 tisuća stabala

350 volontera Boranke provelo je radnu nedjelju pošumljavajući požarište u Kožinu, čime je uspješno završena još jedna vikend akcija u sklopu najveće volonterske kampanje Boranka. 250 izviđača stiglo je iz Zagreba i Splita kako bi pomogli u obnovi kožinske šume koju je prošle godine progutao požar. Izviđačima se, uz 50-ak drugih volontera, u nedjelju pridružilo i 40 pripadnika Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite MUP-a koji su pristigli iz Zadra, Splita, Šibenika, Zagreba i Rijeke. Zajedničkim snagama, usprkos početnoj kiši koja na sreću nije dugo trajala, posadili su više od 4,000 novih stabala u sadnicama i sjemenu. Time se ukupna brojka zasađenih stabala u akciji Boranka ovaj vikend u Zadru popela na oko 10,000 čime je uspješno završeno pošumljavanje požarišta Kožino veličine cca 6 hektara.

Ukupno je u akciji ovog vikenda sudjelovalo više od 800 volontera, od čega 350 izviđača i 200-tinjak učenika osnovnih i srednjih škola, a akciji su se pridružili i zaposlenici DM-a, INA-e, Microsoft-a i tvrtke Vermilion Energy. Akciju je u subotu osobno podržao i zadarski župan Longin koji je, zajedno sa suradnicima, pomogao u sadnji novih stabala.

Ovo je četvrta vikend akcija Boranke održana ove godine, a pomoć u organizaciji zadarske akcije izviđačima su pružili Zadarska županija, Grad Zadar, Vodovod Zadar, šumarija Zadar i  HGSS – stanica Zadar. Posljednja ovogodišnja akcija pošumljavanja požarišta održat će se iduću subotu u Makarskoj u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Makarske te uz podršku Saveza izviđača Hrvatske i Hrvatskih šuma, a okupit će 300-tinjak učenika iz Makarske.

Uz akcije pošumljavanja požarišta održavaju se i edukacije u osnovnim školama. Stručnjaci iz redova Saveza izviđača Hrvatske, HGSS-a, Hrvatske vatrogasne zajednica, Hrvatskih šuma, Ravnateljstva civilne zaštite i Crvenog križa, kroz interaktivne radionice,  djecu uče o važnosti šuma, zaštiti okoliša i učinku klimatskih promjena.

Kampanju Boranka pokrenuo je prošle godine Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja i Hrvatskim šumama. Do sada je u akcijama pošumljavanja požarišta u okolici Splita, Solina i Zadra sudjelovalo više od 6,000 volontera koji su posadili više od  60,000 novih stabala u sadnicama i sjemenu. Kampanja Boranka zbog svoje je kreativnosti i učinkovitosti već postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u hrvatskoj povijesti, a nedavno je osvojila i najprestižniju europsku nagradu za marketinšku učinkovitost, zlatni Euro Effie te je prva kampanja u cijelog regiji ikad koja je osvojila ovu nagradu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...